Jučer je premijerka i predsjednica HDZ-a održala konferenciju za medije u povodu izdanog naloga o provođenju i proširenju istrage protiv HDZ-a kao stranke. I onda je, govoreći o njihovoj napornoj borbi protiv korupcije, o blistavim i teškim trenucima HDZ-a, o njihovom, kako ga je nazvala “križnom putu”, iskoristila drugi dio izlaganja da ponovo upre prstom u Rijeku koja ju očito nepodnošljivo žulja i smeta. Pa je tako rekla da “HDZ neće posustati dok ne dobije odgovore na pitanja – što je s istragama u slučaju Tržnica”, pa je ponovila, za slučaj da netko nije čuo: “dakle, što je sa istragama u slučaju tržnica” – jer znamo da “dvaput je dvaput” i onda je dodala: “što je s činjenicom da je državna revizija pronašla da je 149 milijuna kuna u Rijeci, iz proračuna potrošeno nenamjenski, dakle, protuzakonito”. Malo mi se digla kosa na glavi. Naravno da bih i osobno volio da se završi slučaj tržnice jer već 20 mjeseci ovaj slučaj predstavlja vrhunsku temu za manipulaciju koja se izvlači na gotovo svakoj saborskoj raspravi, na gotovo svakoj HDZ-ovoj pressici, i prilikom svake nove optužnice protiv nekog HDZ-ovca. I što vrijeme više odmiče, meni postaje jasno da HDZ stvarno neće posustati. Ali ne da neće posustati u traženju odgovora na pitanje što je s istragama u slučaju Tržnice, (jer je to odgovor koji će u konačnici dati državno odvjetništvo, ali ne ekskluzivno njima kao HDZ-u, nego valjda svima nama). Dakle, mislim da jedino u čemu HDZ neće posustati je verbalno prostituiranje riječke tržnice kad god im ovaj slučaj zatreba kao uteg na vagi njihove korupcije i njihovih optužnica.

Međutim, istovremeno vjerujem da je svakom normalnom čovjeku jasno da ovime ne postižu nikakvu ravnotežu na vagi jer zapravo ništa ni ne stavljaju kao protuuteg njihovom montipajtonovskom utegu od 16 tona koji se, slučajno ili ne, poklapa sa 16 godina njihove vladavine, i kojim će u konačnici završiti i cijeli neduhoviti skeč koji ova Vlada igra pred svim građanima Republike Hrvatske i koji je sve nas skupo koštao. A što se tiče nenamjenskog trošenja novca u riječkom proračunu, zbog čega je Rijeka dobila uvjetno mišljenje Državne revizije, o čemu je također premijerka jučer govorila, izuzetno mi je zanimljivo kako premjerku istovremeno ne zanima uvjetno mišljenje koje je upućeno primjerice Zadru, Gospiću, Crikvenici ili uopće na ostalih 247 jedinica lokane samouprave, nego premjerku od svih tih 247 jedinica lokalne samouprave zanima samo i isključivo Rijeka.

Također mi je zanimljivo kako je ne zanima uvjetno mišljenje koje je upućeno:- Carinskoj upravi, – Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, – Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, – Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, – Ministarstvu obrane, – Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka, – Ministarstvu pravosuđa, – Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, – Ministarstvu turizma, – Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, – Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa, – Središnjem uredu za upravljanje državnom imovinom.

Nenamjenski je u Rijeci novac potrošen na sljedeći način: sredstva komunalne naknade koja su zakonom isključivo namijenjena čišćenju, šišanju trave, ulaganju u javnu rasvjetu i sl. potrošili smo na drugu namjenu, a to je: socijalni program, vrtići, produženi i cjelodnevni boravci djece u školama i slično. I uvijek sam govorio pa to ističem i sada da ću, birajući između šišanja trave i pomaganja socijalno ugroženima, izabrati pomoć socijalno ugroženima. Pa evo odgovor premijerki na pitanje – što je sa sredstvima koja su u Rijeci nenamjenski potrošena. I ako premijerka još jednom Rijeku prozove zbog toga, smatrat ću to pohvalom, aplaudirat ću joj ispred TV-a i neće mi se dići kosa na glavi.

Toliko o premjerki i njezinoj stranci. Da se razumijemo, ne bih se ni trunke osvrtao na istrage i optužnice protiv HDZ-a, da premijerki i njezinoj ekipi Rijeka nije stalno u ustima. I da ne manipuliraju blateći pritom ovaj grad i mene kao gradonačelnika. Podsjećam premijerku (a baš bih volio da čita moj blog): Rijeka je najtransparentniji grad u Hrvatskoj, na toj transparentnosti inzistirali su uvijek sami Riječani i u konačnici Riječani su na to ponosni. Zato mislim da je gospođa premijerka potpuno krivo oružje izabrala za borbu protiv Rijeke.

Ali to nije sve, jer dok premijerka galami s državne razine, lokalni HDZ galami s lokalne razine pa bjesomučno saziva presice na kojima ponavlja jedno te isto, svedeno uglavnom pod zajednički nazivnik: “Gradonačelnik je nesposoban, u Rijeci se ništa ne radi i ne gradi”.

Ovo su podaci o 404 milijuna kuna vrijednom investicijskom ciklusu koji se trenutno događa u Rijeci:

Vrtić Srdoči – ukupno gotovo 30 milijuna

Škola Srdoči  – ukupno gotovo 9 milijuna

Ulica Ivana Pavla II. – 15 milijuna

Cesta Rujevica – Marinići – 90 milijuna

Autobusi na plin – 25 milijuna

Sanacija odlagališta otpada “Viševca” – 63 milijuna

Nova zona za gospodarenje otpadom “Marišćina” – 17 milijuna

Ceste i infrastruktura Kampusa – 25 milijuna

Vodovodna i kanalizacijska mreža – 110 milijuna

Plinofikacija – 20 milijuna

Pametnome dosta!

 

Tekst: V.Obersnel