Čitam o prosvjedima, pratim ih na portalima, na TV-u, posebno pratim što se događa u Rijeci… i nekako mi je jako drago da naše društvo sazrijeva u djelovanju. Drago mi je da građani prestaju biti puki promatrači i da pokazuju spremnost na iznošenje stava, na jasne poruke, drago mi je što ukazuju na važnu činjenicu da ih svaka vlast treba poštovati i uvažavati njihovo mišljenje. Osobno, i kao gradonačelnik Rijeke, mirne prosvjede protiv Vlade apsolutno podržavam jer su oni izraz nezadovoljstva građana, a građani imaju pravo reći s čime nisu zadovoljni.

No, ovih dana više ljudi pitalo me zašto im se ne pridružim na Kontu i u prosvjednoj šetnji Korzom. U prosvjedima ne sudjelujem jer se velik dio samih prosvjednika jasno ograđuje od svih političkih stranaka i kao član SDP-a nemam namjeru biti uteg ili opterećenje u porukama koje prosvjednici šalju ili skretati pažnju medija s ključnih poruka prema sebi. Ali vjerujem da svatko tko me poznaje ili tko prati moj rad, zna da potpuno podržavam zahtjeve za hitnim raspisivanjem izbora, za referendumskim odlučivanjem o važnim pitanjima i za mehanizmima veće kontrole političara. Dakle, to su sasvim su legitimni zahtjevi.
Međutim, nekako mi se istovremeno čini kako se poruke prosvjednika pomalo raspršuju pa tako neki zahtjevi postaju gotovo utopijski, primjerice – mreža građana umjesto političkih stranaka u okviru parlamentarne demokracije. Tako nešto je naprosto neizvedivo pa ova i slične poruke, nažalost, postaju nejasne. Istovremeno, na prosvjedima se pojavljuju i neke poruke koje apsolutno nikada ne bih podržao poput nacionalističkih ispada, nasilja i sličnog.

A čini mi se da je prosvjed protiv Vlade uključio i poruke protiv ulaska u EU. Ali ja mislim da ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije problem sam po sebi unutar kojeg u ovom trenutku trebamo biti za ili biti protiv. Stvarni problem je kakva Hrvatska, ili kako uređena Hrvatska, ulazi u Europsku uniju. O tome treba raspravljati. No, jasno je da prosvjednici neće držati okrugle stolove o tome i bistriti tu kompleksnu situaciju. Međutim, u poziciju “za ili protiv” stavit će nas referendum, i zato prethodno treba dobro razjasniti kakva je naša zemlja, je li pripremljena na ulazak i kako je pripremljena – to su ključni podaci za zaokruživanje odluke na referendumskom listiću.

Ono što me na neki način veseli, a o čemu sam nedavno razgovarao i sa jednim zagrebačkim novinarom jest činjenica da se u Rijeci u okviru prosvjeda doista ne pojavljuju nacionalističke poruke i nema ni traga nasilju. Kao gradonačelnik Rijeke, u tom sam kontekstu na Riječane ponosan pa čak i kada su zvižduci usmjereni prema meni. Jer Riječani prosvjeduju dostojanstveno i mirno, a poruke o solidarnosti i zajedništvu pozitivne su poruke koje nadrastaju i nadilaze sam ključni zahtjev za odlaskom Vlade i u središte stavljaju vrijednosti kojima se ljudi, očito, žele vratiti. Drago mi je da takve poruke dolaze upravo iz Rijeke.

Stoga, Riječani, svake srijede i subote… May the Force be with you!