Svake godine, 9. svibnja, Europa slavi svoj dan, u znak sjećanja na govor Roberta Schumana koji je 1950. predstavio viziju europskog jedinstva i postavio temelje buduće Europske Unije.

Nije nimalo slučajno da taj datum koincidira s datumom kad je nacistička Njemačka 1945. potpisala kapitulaciju, koji danas slavimo kao Dan pobjede nad fašizmom.

Iz strahota drugog svjetskog rata, u kojem je živote izgubilo 50 milijuna ljudi,  porušena Europa je krenula na svoj dugi put ujedinjenja, otvorenih granica, prilika, slobodnog promišljanja i obrazovanja za sve Europljane.

Posebno sam ponosan što je kao mjesto početka proslave Europskog tjedna u Hrvatskoj  odabrana baš Rijeka, koja će 2020. postati prva hrvatska Europska prijestolnica kulture. Jučer, 8. svibnja, u Rijeci su na razgovorima s građanima sudjelovali povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica te europska povjerenica za mobilnost i promet Violeta Bulc , koja je istakla da je Rijeku uvijek važno predstavljati i o njoj promišljati  kao o gradu s modernom lukom, što se još od 2013. i ostvaruje kroz sedmogodišnju strategiju razvoja grada  gdje je upravo razvoj riječke luke i prometnog pravca prvi razvojni cilj.

Identitet Rijeke kao povijesne luke i moderne luke budućnosti, jasno se odražava i u duhu i kulturnom životu grada, pa tako i u projektu  EPK 2020, čiji se pobjednički program Luka različitosti bavi temama rada, vode i migracija, svega onog što jedan europski grad određuje i obogaćuje, prije čemu Rijeka nepokolebljivo inzistira na otvorenosti misli i duha, otvorenosti za sve ljude, ne zazirući od promišljanja prošlosti i ne plašeći se budućnosti.

Jedan od najvećih zaloga koje Rijeka pri tom sa sobom nosi je njena prirodna europska orijentacija i otvorenost. I takva Rijeka nije od jučer. Riječani ne podnose nametanje tuđe volje niti razaranje. Protiv toga su se borili antifašistički borci oslobađajući Rijeku 1945., protiv toga su se borili njihovi unuci i djeca oslobađajući Hrvatsku devedesetih. Rijeka je premoćno glasala da uđe u Europsku Uniju, shvaćajući da današnji europski antifašizam, u najširem značenju te riječi, ne oslobađa grad bombama i puškama, već ima zadaću oslobađati ljudski duh i ne dopustiti opet naraslom neofašizmu i ekstremnom konzervativizmu da uništava ono što smo tako teško izborili.

To je povijesni kontinuitet o kojem bih volio da uče naši mladi sugrađani dok sazrijevaju kao slobodni europski građani, dok u osnovnim školama uče o građanskom odgoju i sudjeluju u kreativnim projektima u školi i van nje, rastući i učeći kroz aktivno sudjelovanje u zajednici od najmlađe dobi.

I siguran sam da će mladi u tome uspjeti. Upravo ove godine, kao članovi Europske Unije, slavimo i 30. obljetnicu Erasmus programa zahvaljujući kojem su milijuni mladih ljudi, uključujući i mnoge mlade Riječane, iskoristili mogućnosti za sveučilišno obrazovanje, osposobljavanje ili rad u okviru programa Europske Unije, i zahvaljujući kojem mladi Europljani  studiraju na našem suvremenom riječkom Sveučilištu, jednom od glavnih pokretača razvoja našeg grada.

I na kraju bih dodao da Rijeka vrlo dobro zna da u Europi itekako ima mjesta za patriotizam, ali ne i za nacionalizme i razne šovinizme, koji – koliko god umiveni bili – slabo uspijevaju prikriti netrpeljivost prema manjinama bilo koje vrste, kao što smo jučer ponovno imali priliku svjedočiti u istupu zamjenika predsjednika HDZ-a.

I stoga, sretan vam Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom!