Deset je godina od smrti Ivice Račana.

Vjerujem da govorim u ime mnogih, ne samo članova i glasača SDP-a, kada kažem da nam još uvijek nedostaje njegova staloženost, mudrost i skromnost.

Isto tako vjerujem da smo svi skupa imali sreće što je upravo Ivica Račan bio na kormilu SKH u najturbulentnijim vremenima, prije samog početka rata i u doba rađanja hrvatske demokracije, što je vlastitom osobnošću i političkom zrelošću poveo Hrvatsku u višestranačje, raspisavši prve slobodne izbore.

Upravo je Račan, nakon što je 13. prosinca 1989. izabran za predsjednika Saveza komunista Hrvatske objavio da će za četiri mjeseca biti održani prvi demokratski, višestranački izbori u Hrvatskoj. Račan je ubrzo potom, 23. siječnja 1990. predvodio hrvatsko izaslanstvo Saveza komunista na 14. kongresu SKJ u Beogradu, gdje se otvoreno sukobio s Miloševićem, njegovim ultranacionlistima i dogmatskom većinom, a potom s hrvatskim izaslanstvom i slovenskim kolegama napustio Kongres.

Dosljedno i hrabro, 1990. godine Račan je raspisao prve demokratske, višestranačke izbore u Hrvatskoj te organizirao mirni prijenos vlasti na tada pobjednički HDZ. Na tim prvim demokratskim izborima izabran je za zastupnika u Zastupnički dom Sabora.

Tom je prigodom rekao: „SKH-SDP nije predao vlast ni HDZ-u niti bilo kome drugome, nego je tu vlast „vratio“ građanima kojima ona izvorno pripada. Mi nećemo vlast rušiti ni osvajati silom.“

Skroman kakav je bio, nije svojatao ni velike projekte provedene u njegovom premijerskom mandatu, pa je primjerice na otvorenju dionice autoceste Zagreb – Split rekao: „Ovo je cesta svih građana Hrvatske i svatko od njih ima pravo da ju svojata. Neka nas ova cesta spaja i okuplja kao što nas je okupila danas na ovoj svečanosti.“

Tako je govorio otac hrvatske demokracije, čovjek koji nam je u nasljeđe predao svoju nepokolebljivu vjeru u  parlamentarnu demokraciju, toleranciju, civilno društvo te u dijalog – kako u javnom političkom djelovanju i obnašanju vlasti, tako i unutar stranke.

Nemojmo to zaboraviti.

Njegovu viziju ljekovito je prizvati u našoj današnjoj aktualnoj situaciji, kada smo nerijetko svjedoci opasnog  „igranja i poigravanja“ demokracijom i demokratskim procedurama.

Kako bilo, mi u Rijeci uvijek smo ga pozorno slušali, nastojeći sve ove godine očuvati istinske vrijednosti socijaldemokracije, pravednost, socijalnu osjetljivost, otvorenost i njegovanje različitosti, spremnost na dijalog.

Vjerujem da smo u tome uspjeli. Siguran sam da ćemo, zahvaljujući građanima Rijeke, te vrijednosti sačuvati i ubuduće. To je jedina garancija da svi zajedno doživimo Račanovu sliku Hrvatske personificirane u osmjehu sretnog djeteta. San o ulasku u Hrvatske u EU, koji je upravo Ivica Račan otvorio svojom trećesiječanjskom vladom, u Rijeci je ne samo dosanjan nego i utkan u svakodnevnicu: kako kroz beskompromisno riječko njegovanje i življenje europskih vrijednosti, tako i kroz glasove Riječanki i Riječana na referendumu za pristupanje EU te – na  koncu – kroz ponosno izborenu titulu Europske prijestolnice kulture 2020.