Jučer, 12. srpnja 2016. svečano su se otvorile Europske sveučilišne igre, kojima su ove godine domaćini Zagreb i Rijeka, a u sklopu kojih će se 5000 studenata iz 45 europskih zemalja i preko 300 različitih sveučilišta tijekom dva tjedna natjecati u 21 sportu.

Za vrijeme igara u Rijeci će boraviti 1.500 mladih sportaša, koji će sa sobom donijeti ne samo sportski duh i mladalačku energiju, već i sve bogatstvo zemalja iz kojih dolaze. Siguran sam da će Rijeka, ne samo kao Europska prijestolnica kulture 2020. već i kao grad s tradicijom  tolerancije i multikulturalnosti, dostojno konkurirati prethodnim domaćinima igara – Cordobi i Rotterdamu – te se pokazati kao izvrstan domaćin studentima sportašima.

Na ovim Sveučilišnim igrama, najvećim dosada, sudjelovat će sportaši koji i inače nastupaju za sveučilišta na kojima studiraju. Inače, postoji mnogo sličnosti, kao i razlika između Europskih sveučilišnih igara i slavne Univerzijade, ali najvažnija činjenica je da Europske sveučilišne igre promiču ono što je Univerzijada nekoć promicala – razvoj sveučilišnoga sporta i sporta općenito. Pri tome, ne treba zanemariti što će Igre, koje se održavaju u samom srcu turističke sezone, značiti za promidžbu ne samo Rijeke i Zagreba kao gradova domaćina, već i cijele Hrvatske.

Rijeka je jako puno uložila u svoje sportske kapacitete, koji su već postali svojevrsni brand. Sad se pokazuje da su Bazeni KantridaCentar Zamet i mnogi drugi sportski objekti, ali i novi studentski dom na Kampusu izvrsno dugoročno ulaganje – i to ne samo u infrastrukturnom smislu. Za riječki kampus Europske sveučilišne igre znače mnogo budući će, zahvaljujući njima, kampus prvi put zaživjeti u punome smislu.

I, na kraju – iako će najatraktivnija događanja Europskih sveučilišnih igara biti popraćena televizijskim prijenosom – pozivam sve građane i posjetitelje Rijeke da iskoriste priliku te uživo pohode ova vrhunska sportska događanja!