Završeno je prikupljanje potpisa za referendume. Za onaj protiv zaštite žena i djece od nasilja nije skupljeno dosta potpisa, ali za onaj  protiv glasanja saborskih zastupnika nacionalnih manjina u Saboru – jest, a usput je najavljen i potencijalni treći referendum – onaj protiv prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Inicijativu protiv Istanbulske najradije bih utješio riječima:  Tako vam je to u braku s građanima koji misle svojom glavom.  A što se tiče inicijative „Narod odlučuje“, nadam se da njih tek čeka otrežnjenje  kada je riječ o drugom referendumskom pitanju.

Usput doznajemo da ima uvaženih osoba koje se, poštujući preporuke Venecijanske komisije, u referendumske inicijative ne miješaju – izuzev na način da se s organizatorima referenduma neposredno sastaju.

Kakvo bi to bilo miješanje – to je vrlo običan i posve prikladan sastanak predsjednice države s predstavnicom opasne krajnje konzervativne desnice, sastanak na kojem se predsjednica, vjerujem, s velikom pažnjom raspitivala o daljnjem tijeku aktivnosti vezanih uz ukidanja prava nacionalnim manjinama, ukidanje međunarodnog dokumenta o zaštiti žrtava nasilja, i, pretpostavljam, bila zadovoljna odgovorima – jer proces ukidanja prava i proces protresanja demokratskih standarda dosegnutih u Hrvatskoj – ide dosta dobro.

Vjerujem da će se uskoro održati i sastanak na kojem će predsjednica pitati – može li, također bez uplitanja, nekako pomoći u raspisivanju referenduma o zabrani abortusa.  Demografija je ionako najvažnije državno pitanje, a prirodna sposobnost žena da rađaju – valjda je ključno rješenje tog problema.

Možda da proslavimo unaprijed ove festivale demokracije koji nam se smiješe i na kojima bismo mogli stvarati zemlju po mjeri gospođe Markić i predstavnika umreženih prosvjetiteljskih udruga i inicijativa, zemlju u kojoj su parlamentarni zastupnici nacionalnih manjina – zastupnici drugog reda, zemlju u kojoj su žene strojevi za rađanje, zemlju u kojoj tradicionalne obiteljske vrijednosti trebaju uključivati premlaćivanje bračne partnerice i zajedničke djece.

Sasvim bi bilo normalno da se u proslavu uključi i predsjednica Republike te pomogne da se dodatno protrese ionako krhko shvaćanje demokracije u Hrvatskoj. To protresanje možda izazove konačni veliki potres, tektonski poremećaj  u kojem će hologramska projekcija građanskog društva u kojem smo vjerovali da živimo – napokon biti ugašena.

Potražimo potom adekvatne špilje da se imamo gdje skloniti u plemenskim organizacijama u koje se namjeravamo vratiti. Civilizacijske vrijednosti, zaštita ljudskih prava i uopće svi ostali dosezi 21. stoljeća – očito su prevelik zalogaj za pojedine aktere hrvatske društveno-političke scene.

A sada ozbiljno, žao mi je što predsjednica već ranije nije spomenula Venecijansku komisiju i Kodeks dobre prakse vezene uz referendume.

Možda bi tad imala vremena navesti i da ovaj Kodeks posebno naglašava nužnost objektivnog informiranja i edukaciju građana o pitanjima o kojima se odlučuje na referendumu. A ista komisija u tom Kodeksu navodi i važnost transparentnosti financiranja kampanja koje se provode u kontekstu referenduma.

Ne sjećam se da je sa sastanka koji je predsjednica imala s gospođom Markić objavljeno neko priopćenje za javnost u kojem je pisalo kako je gospođu Markić upozorila na ove važne odrednice spomenutog Kodeksa Venecijanske komisije.

Upravo suprotno, predsjednica države poziva na protresanje sustava i aplaudira mogućnosti da se parlamentarnim zastupnicima nacionalnih manjina oduzme pravo glasa. To je u najmanju ruku vrlo interesantan način čuvanja temeljnih ustavnih vrednota i stabilnosti zemlje.

Ali onda, kad se prisjetimo inauguracije i uzvanika na toj ceremoniji… budimo iskreni, jesmo li uopće mogli očekivati išta drugo od predsjednice?

Nadam se da će referendumska pitanja biti upućena na ocjenu ustavnosti i da ćemo nacionalnu ravnopravnost sačuvati kao jednu od temeljnih ustavnih vrednota naše zemlje.

A što se tiče najavljenog referenduma o zabrani abortusa, uvjeren sam da unuke vještica koje nisu uspjeli spaliti – ne spavaju nego budno prate što se zbiva.