Današnji dan za mnoge mlade Riječane obilježen je povratkom u školske klupe. Najmlađi među njima u te klupe sjedaju po prvi puta. Prvašići!

Puni su uzbuđenja i velikih očekivanja. S pravom, jer će se dani ispuniti malo drugačijim obavezama, drugačijom odgovornošću, ali i novim velikim prijateljstvima koja će im trajno ostati u srcima. Danas se i učitelji vraćaju u razrede. Većina, vjerujem, s osmijehom na licu.  A i svi roditelji se danas nadaju dobrom početku. I jedni i drugi imaju beskrajno odgovoran posao i neizmjerno važne uloge jer vrijednosti koje kao djeca usvajamo u ranoj dobi, prate nas cijeli život.

Zato svim učiteljima želim dobru generaciju đaka, a svim roditeljima godinu ispunjenu ponosom na uspjehe svoje djece.

Prvašićima želim lijep početak, a osim truda koji će uložiti u učenje i usvajanje novih znanja, želim im da budu dobri jedni prema drugima, da si međusobno pomažu i čuvaju jedni druge.  Najbolji razredi su složni razredi. I najbolji učitelji to znaju.

Danas sam sa svojim suradnicima obišao Osnovnu školu Pehlin u kojoj je Grad Rijeka nedavno uredio dvije učionice za provođenje projekta e-Škole.  To je samo jedna od investicija u ovoj godini u kojoj smo ukupno u riječke škole  uložili oko 11 milijuna kuna. Tako su energetski obnovljene škole Nikola Tesla, Fran Franković i Kantrida. Uređene su sportske dvorane u školama Srdoči i Pećine. U školi Brajda uređena je knjižnica, a u školama Kozala, Eugen Kumičić i Pećine uređivali su se sanitarni čvorovi.  U školi Pećine još je i povišena ograda duž cijelog igrališta kako lopta iz dječje igre ne bi bježala na cestu.

Sva ulaganja u škole u cilju imaju ugodniji i kvalitetniji rad i boravak učitelja i djece u školskim zgradama.

Iako se za takva uređenja izdvaja relativno velik novac, ono što je još važnije od parketa, zidova i prozora svakako je sadržaj kojim su ispunjene Školske učionice, znanja i učenja koja se slijevaju u male glave putem mudrih učiteljskih riječi.

Zato sam ponosan što ove godine Grad Rijeka pokreće predmet Građanski odgoj u riječkim školama. Činimo to prvi u Hrvatskoj jer nam je jasno da ni jedno ministarstvo više ne možemo čekati.  Predugo traje brisani prostor u kojem naši đaci ne uče kako živjeti u građanskom društvu.

Nakon niza godina uspješnog provođenja programa Moja Rijeka koji se nastavlja, program Građanskog odgoja uvodimo se po istom modelu.  Tako će se ove godine petaši u šest osnovnih škola u Rijeci susresti s udžbenikom „Učenik – građanin“ i s brojnim temama koje se tiču života u građanski uređenom društvu u kakvom Hrvatska želi biti. Ove godine u taj program ulažemo gotovo 180.000,00 kn, a u idućim godinama, kako se broj učenika koji će upisivati Građanski odgoj i obrazovanje bude povećavao, ulagat ćemo i više.

Jednako tako, nastavljamo sufinancirati program ranog učenja informatike i program Rijeka pliva na Bazenima Kantrida.

Nastavljamo financirati program produženog i cjelodnevnog boravka djece u školama, pomoćnike u nastavi, rad s djecom s teškoćama i s darovitom djecom.

U protekle tri i pol godine u programe iznad državnog pedagoškog standarda, dakle u ono u što nismo obavezni ulagati a tiče se odgoja i obrazovanja, Grad Rijeka uložio je gotovo 30 milijuna kuna što sasvim jasno govori da nam je kvaliteta obrazovanja, ali i sadržaj odgoja obrazovanja izuzetno bitan.

Toplo se nadam da to prepoznaju i riječki učitelji i roditelji riječkih učenika. Jer na mnogo toga mogu biti ponosni.

Ipak, ni jedna administracija, ma kako posvećena bila, ne može zamijeniti unutrašnju motivaciju i učitelja i učenika koji u međusobnom odnosu jedini mogu doista kreirati bolji svijet. Jedni svojim iskrenim pristupom punim strpljenja i ljubavi, a drugi otvorenošću prema znanjima i sustavima vrijednosti koje upijaju.

Zbog toga je današnji dan bitan. Početak nove školske godine i učiteljima i učenicima otvara vrata škola, učionica, dvorana, hodnika… svih onih mjesta na kojima će se zbivati interakcija, na kojima će se voditi važna međusobna komunikacija. 

Zato svima želim dobar početak i dobru školsku godinu punu malih i velikih uspjeha!