Sunčani dan, izvanredna atmosfera, mnoštvo sudionika i gledatelja svih uzrasta na Korzu i u cijelom centru – tako bi se ukratko mogao opisati finale 21. izdanja Homo si teć, najmasovnije ulične utrke u Hrvatskoj.

Homo si teć odavno je postao punoljetni festival sporta i rekreacije. To dokazuje ne samo rast broja sudionika i gledatelja, nego i porast broja utrka koje danas uključuje. Tako je ove je godine u razdoblju od  8. do 23. travnja u okviru Homo si teć održano čak 9 različitih utrka: maraton, polumaraton, utrka štafeta, utrka po trsatskim stubama nazvana „539 skok“, Molo longo trk, nova utrka na 10 km popularno nazvana „Desetka“, te utrka građana trasom dugom 1,8 km.

Sasvim posebno mjesto u srcu svih onih koji sudjeluju i prate Homo si teć zauzimaju dvije, vjerujem, najsrčanije utrke: „Baby bonus cup“, utrka za djecu predškolske dobi  te „Hendi cup“, utrka  za osobe s invaliditetom i slabovidne osobe. Snaga duha i nepokolebljiva volja najmlađih sudionika  i onih s invaliditetom, uvijek nas iznova motiviraju i izmame najveće aplauze.

Rast i prihvaćenost ove manifestacije veseli me i na jedan sasvim osoban način, budući da u njoj sudjelujem od prvog izdanja, pa sam se tako i ovaj put rado pridružio brojnim građanima i istrčao trasu utrke građana.

Svi smo, naravno, ponosni na naše profesionalne sportaše, koji se u Rijeku vraćaju sa svjetskih natjecanja ovjenčani medaljama. Ali pritom ne smijemo zaboraviti da tih velikih sportskih uspjeha ne bi bilo bez velike rekreativne sportske baze među građanima svih uzrasta, a naročito bez dugogodišnjih sportskih programa i moderne sportske infrastrukture

koji i najmlađim stanovnicima Rijeke omogućavaju da od malih nogu žive sport, raduju se sportu i svime što je s njim povezano – prije svega sportskom i kolektivnom duhu.

Upravo ta široka baza građana, koji svakodnevno koriste riječke bazene i dvorane, kao i tisuće građana koje su se po 21. put okupile na Korzu, garancija su da će sportska Rijeka nastaviti teći i da će sljedeći 22. Homo si teć biti još veći.