Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, dan u kojem odajemo počast milijunima nevinih žrtava koje su stradale u teroru nacističkog  progona Židova i drugih nearijevskih rasa, u jednom od najmračnijih razdoblja ne tako davne prošlosti. Na današnji dan sovjetska Crvena armija oslobodila je zatočenike najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, a Opća skupština UN-a usvojila je, šezdeset godina kasnije, Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta. Neka nam današnji dan bude podsjetnik na strahote koje je čovjek sposoban učiniti kada je vođen slijepom mržnjom prema drugom čovjeku, neka nam bude podsjetnik i na opasnosti skrivene u ideologijama koje ne uvažavaju ljudska bića, nego se bave nacionalnim, vjerskim, spolnim i raznim drugim razdvajanjem ljudi, uzdižući lažne vrijednosti, omalovažavajući prirodnu solidarnost, povezanost i suradnju.

Povezano s trenutnom situacijom u našoj zemlji, današnju ceremoniju u Saboru vezanu uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta smatram krajnje licemjernom jer će se na njoj uzvanicima obratiti predsjednik Sabora Željko Reiner koji je samo prije nekoliko dana rekao da želi promijeniti ime Hrvatskog sabora u Hrvatski državni sabor, u naziv koji je ova institucija nosila u vrijeme Nezavisne države Hrvatske, kvislinške tvorevine koja je provodila rasne zakone tadašnje nacističke Njemačke. Krajnje licemjernim smatram današnji prigodni program u Saboru i zato što je potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš upravo jučer bio u prosvjednoj povorci u kojoj se ulicama Zagreba uzvikivao pozdrav „Za dom spremni!“, službeni pozdrav ustaškog pokreta, istog onog pokreta koji je na teritoriju naše zemlje provodio rasne zakone iživljavajući se nad Židovima, Srbima, Romima i mnogim drugima, uključivo i Hrvate neistomišljenike. Čak i bez spominjanja podmuklih izjava ministra kulture iz nove Vlade, poput one da je antifašizam floskula, organizacija programa u povodu sjećanja na žrtve holokausta režirana od strane ove garniture političara zvuči pomalo jezovito.

Dok se prisjećamo nevinih žrtava jednog mračnog ideološkog ludila koje pripada povijesti, imajmo otvorene oči i uši u sadašnjem trenutku i ne dopustimo da izboji takvih ili sličnih ideja, mirno postoje pored nas. Tolerancija i prihvaćanje različitosti nipošto ne podrazumijevaju toleranciju prema zlu.

 

Tekst: Vojko Obersnel