Dočekali smo i taj dan. U Sabor Republike Hrvatske ušao je čovjek koji je svojedobno javno i samozadovoljno zagovarao tezu da “demokracija nije potrebna” i da umjesto toga treba uvesti vojnu upravu i “čizmu u zube”Pretpostavljam da će se iz tog razloga dotični gospodin odreći saborske plaće koju mu omogućava isti taj demokratski sistem kojeg toliko prezire da ga je spreman oružjem srušiti?

Ako se još uvijek pitate tko je autor tih teza – riječ je naravno o stanovitom gospodinu Glasnoviću koji se nedavno jasno i glasno brendirao u hrvatskom medijskom prostoru s pozivom na linč studenata, srednjovjekovnim frazama o sotonistima, skojevkama neobrijanim nogu i sličnim. Ako bih sažeo sve što dotični i njegova bučna sljedba predlažu bilo bi to: egzorcizam čizmom po licu, možda svima koji ne briju noge ili svima koji su obrazovani…?

Zaista nemam puno dodati građanski hrabrom, iskrenom i nadasve civiliziranom istupu gospodina Brgleca, oca studentice Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dobitnice Dekanove nagrade koji je među prvima istupio protiv ove provale čistog barbarizma.

Mnogi se od nas vjerojatno pitaju kako su ovakve kreature, protivnici samih zasada civilizacije, mrzitelji svega i primitivci s patološkim psihološkim profilima zasjeli u javni politički prostor, ne samo u nas, nego i u svijetu? Naime, isti se fenomen – kojem s nelagodom svjedočimo iz dana u dan – zbiva i u vrlo bogatim zemljama, diljem svijeta i nije novog datuma.

Povijest nam je pokazala, kao što nam i današnja svakodnevnica pokazuje – s ljudima poput takvih nemoguće je civilizirano komunicirati. Potrebno je prije svega primijeniti zakone, koje smo s mukom izborili i koje tiha većina građana – za razliku od primitivaca, mrzitelja, fundamentalista – poštuje. Nadam se da ovakve barbarske istupe možemo iskoristiti kao neku vrst testa demokracije, neku vrst demokratskog cjepiva.

Naime, sve demokratske tekovine koje imamo – obrazovanje, sve građanske slobode, prava… – jesu tu da ih uživamo i živimo. A dio toga je, bez daljnjeg, i odgovornost za njihovo očuvanje.

Inače nam slijedi – kao što nas je upozoravao George Orwell – čizma u zube.