Dosada sam u medijima bio kićen mnogim maštovitim pridjevima. Pa sam tako bio i jugonostalgičar i komunist i eurofob i nacionalist. HDZ mi je natrpao lažnu prijavu za korupciju

Govorili su mi da sam rastrošan u vezi sportskih objekata nauštrb obrazovne i kulturne sfere. Govorili su mi, naravno, i obratno – da ulažem u kulturu, a zanemarujem sport i mlade?! Govorili su mi, i još mi govore, da sam svojeručno uništio riječku industriju i uveo svjetsku krizu u Rijeku.

Ali ovo što sam čuo proteklih dana je uistinu inventivno – pokret Occupy Croatia optužio me da stojim iza tzv. “brutalnog ponašanja policije u Rijeci” koje se odnosi na nedavno privođenje prosvjednika. I onda su neki mediji, brzinom koju jamči samo neutaživa glad za žutilom najgore vrste, bez da me je itko kontaktirao, prenijeli i tu i brdo drugih lažnih optužbi i insinuacija, ničim potvrđenih ili argumentiranih.

Ukoliko se doista radi o priopćenju pokreta Occupy Croatia, jedino što sam temeljem tog priopćenja, od kojeg se nisu ni na koji način ogradili, mogao zaključiti jest da je ovaj pokret, u svojoj hrvatskoj varijanti – spreman bezočno lagati. Nažalost, time su, bar što se mene tiče, dovedene u pitanje i njihove temeljne poruke, odnosno njihova cjelokupna aktivnost. Vrlo sam neugodno iznenađen načinom na koji demokraciju shvaća ova skupina ljudi. Jer poslati notornu laž u službenom priopćenju koje potpisuju nije baš demokratski, nije istinoljubivo, nije ni ljudski. Taj čin više me podsjeća na totalitarne sustave u kojima cilj nije istina već nešto posve drugo.

Dakle, za one koji u meni traže neprijatelja ili pak tvrde da sam se postavio kao neprijatelj prema demokratskim načelima ili alatima demokracije, odabrali ste pogrešnog za takve teze.

Podržavam prosvjede i izražavanje nezadovoljstva, kao jedno od temeljnih demokratskih prava svakog građanina, što sam bezbroj puta dokazao i pokazao.

Podržao sam radničke prosvjede.

Podržao sam i opet ću podržati gay paradu, ne samo u Splitu, nego bilo gdje u Hrvatskoj i svijetu.

Što se tiče skupine Anonymous, solidariziram se s činovima njihovih konstruktivnih frakcija. I sam sam se bez ikakve ograde izrazio protiv uvođenja ACTA-e ili bilo kojeg sličnog opasnog akta u budućnosti.

Protiv neoliberalizma u raznim oblicima istupao sam u više navrata.

Kao i svaki čovjek zdravog razuma i dobih namjera, smatram da smo mogli bez ove zadnje krize i da 1% svjetskog stanovništva ne može držati u rukama praktički polovicu svjetskih bogatstava.

Ali, ako se u Hrvatskoj aktivizam provodi na način na koji ga provodi pokret Occupy Croatia, lažući i izmišljajući apsurdne gluposti o ljudima poput mene koji im nit stoje na putu, nit ih ugrožavaju, nit njihove akcije osporavaju – onda se bojim da još jednom dokazujemo koliko smo kao društvo nezreli i koliko nesposobni. Šteta. Šteta za Occupy i šteta za Hrvatsku.

 

Tekst: V. Obersnel