Palach ima mnogo „tagova“ i mnogo života.

Osnovan je kao studentski klub daleke 1968. Dobio je ime po slavnom češkom studentu i domoljubu koji se 1969. zapalio u Pragu u znak protesta poradi Sovjetske okupacije. U preko 4 desetljeća postojanja, u svojim mnogim otjelovljenjima, Palach je bio i ostao mjesto kulturne kreativnosti i odrastanja za generacije Riječane. Mnoga okupljališta polažu pravo na naziv “kultno“, ali rijetka okupljališta to i jesu, i ona to nikada ne moraju posebno dokazivati. Katkad bliže rubu, a katkad bliže mainstreamu, Palach je odavno upisan kao kultna urbana adresa i mjesto pravih događanja, ne samo u bližem susjedstvu tromeđe Slovenije, Italije i Hrvatske, nego i na prostorima cijele nekadašnje države, pa i šire.

I baš sada, na pragu ulaska Hrvatske i Rijeke u Europsku Uniju, Palach se vraća prvotnoj ideji: iznova postaje klub namijenjen kreativnoj studentskoj populaciji i nezavisnom kulturnom sektoru jer je sasvim izvjesno da oni mogu biti prirodni saveznici koji će Palachu udjenuti kultni status.

Godinu dana unatrag, riječko Sveučilište i gradski Odjel za kulturu ušli su u zajednički projekt čija je misija bila aktivno uključiti veliki broj mladih u procese kreiranja kulturne politike i kulturnog života. Uz neveliku ali značajnu novčanu pomoć Europske komisije, krenuli smo u projekt pod nazivom USSUD: Unapređenje studentskog standarda u domeni kulture. USSUD je za cilj imao detektirati razloge studentske neaktivnosti na području kulture, te pronaći način za snažnije uključivanje studenta u kulturna događanja i kulturnu politiku i Grada i Sveučilišta. Rezultat cijelog procesa bila je jasno iskazana potreba za osnivanjem studentskog kulturnog centra.

Dakle, Palach se vraća korijenima, a riječki studenti i Rijeka dobivaju SKC.

Što to znači za Palach, što za Rijeku, što za riječku nezavisnu kulturnu scenu, a što za studente ?

Kao prvo, Palach mijenja način na koji funkcionira, mijenja svoj ekonomski i upravljački model. Kada 15. svibnja prestane postojeći zakup, Palach će biti predan na upravljanje svojevrsnoj koaliciji Studentskog kulturnog centra i partnera s nezavisne kulturne scene. Prostor Palacha će se dodijeliti za kulturnu djelatnost, bez naknade za najam. Time će i postojećoj nezavisnoj kulturnoj sceni biti omogućeno bitno jednostavnije korištenje prostora. S druge strane, sredstva od najma ugostiteljskog djela ulagat će se izravno u kulturnu djelatnost.

Vjerujem da ovakav ekonomski i upravljački model može predstavljati situaciju u kojoj svi dobivaju: jedan izuzetno vrijedan prostor u centru grada, koji je brand sam po sebi, dodatno širi i produbljuje namjenu te omogućuje nov život, novu dinamiku i povezivanje kreativnih, ambicioznih mladih ljudi i onih iskusnijih kulturnjaka. A studenti dobivaju svoj klub, mjesto okupljanja i aktivnosti. I ne sumnjam da će riječki SKC u budućnosti imati potencijale i dosege koje su ostvarili, recimo, zagrebački ili ljubljanski SKC-ovi: postati fokusom, samim centrom kulturnog života grada za mlade Riječane i one koji se mladima osjećaju.

Stoga, ovim putem još jednom pozivam sve protagoniste na riječkoj kulturnoj sceni da se pripreme i prijave na natječaj koji će biti objavljen pa skupa Sveučilištem, Gradom i prije svega studentima, od Palacha učine mjesto koje vibrira, živi i diše punim plućima.

 

Tekst: V. Obersnel