Ima puno načina da se opiše Rijeka. Neki ljudi ju smatraju drukčijom. Nama, Riječanima, ona je definitivno nešto posebno. Mi znamo da je Rijeka grad turbulentne prošlosti i slavnih pojedinaca. Mnogi su Rijeku željeli u prošlosti, mnogi ju priželjkuju i danas. Ona je mjesto uz more i uz rijeku.

Grad bogatog industrijskog nasljeđa i moderne kulture, rocka i alternative. Koje god riječi upotrijebili, potvrđujemo da je Rijeka uvijek bila mjesto različitosti i otvorena posjetiteljima. Možda ste katkad čuli glasine o Rijeci kao čudnoj? Ako poznate Rijeku, bilo kao njen žitelj ili kao posjetitelj, onda znate da to može biti točno. Ako još ne znate, ili pak ne vjerujete da je riječki duh pozitivno zarazan, pogledajte art film “Mama, s razlogom se brineš” i uvjerite se sami:

Sve sam to i – priznajem – još ponešto ispričao prošlog tjedna na rimskom Kapitolu, gdje sam boravio zajedno s riječkom delegacijom. Dva su zadatka bila na našem rasporedu i oba su izvršena. Jedan je bio sporazum,  incijativu za koji je pokrenuo grad Rim u veljači prošle godine.  Zajedno s rimskim  gradonačelnikom  Giannijem Alemannom potpisao sam sporazum o prijateljstvu i suradnji između naša dva grada. Njime su Rijeka i Rim  pokrenuli zajedničke inicijative na području obrazovanja, kulture, znanosti, tehnologije, trgovine, sporta, glazbe, medicine, turizma, i zdravstva.

Potom sam zajedno s ravnateljicom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Jericom Ziherl, prisustvovao generalnoj skupštini Međunarodne organizacije BJCEM – Bijenala mladih umjetnika Europe i Mediterana, gdje smo upravo gore spomenutim filmom “Mama s razlogom se brineš” predstavili kandidaturu Rijeke za domaćinstvo Bijenala mladih 2015. godine.

Svi putevi vode u Rijeku…