Jeste li možda dobili novu biometrijsku putovnicu?

Ako jeste, a građanin ste Rijeke ili okolice, vjerojatno ste bili neugodno iznenađeni onime što ste na njoj vidjeli ili, bolje rečeno, onime što na njoj  niste vidjeli.

Svima je poznato da je putovnica, kao i neke druge isprave, bitan reprezentant nacionalnih vrijednosti svake države i dio njezinoga identiteta. Stoga se njezinom izgledu pridaje velika pozornost – kao recimo u ovom slučaju, gdje su na putovnici zastupljeni motivi iz hrvatske umjetničke, arhitektonske i urbanističke baštine. Iz nekog sasvim nedokučivog razloga, od četiri najveća hrvatska grada jedino Rijeka nije zastupljena svojim motivom. Sve što čovjek može zaključiti je da je negdje netko odlučio da Rijeka nema takvih kulturno-povijesnih vrijednosti ?! Pa tako se na novoj putovnici nije našlo mjesta za, recimo, Trsatsku gradinu koja se spominje još 1225. ili katedralu Sv. Vida, koja je zbog svojih arhitektoskih odlika poznata i van granica države.

O toj se temi već raspravljalo u Gradskoj vijećnici, a građani su mi se obraćali uživo, pisanim i elektronskim putem, zahtijevajući da se nešto po tom pitanju napravi. Predsjednici Vlade i nadležnim ministarstvima sam početkom ožujka uputio službeno pismo sa zahtjevom da se u MUP-u utvrdi kako je došlo do ovakvog propusta. Naravno, odgovor još uvijek nisam dobio.

Tekst: V. Obersnel