Na pragu smo 2014. Iza nas je teška godina, pred nama nešto bolja, ali još uvijek nedovoljno dobra da bismo mogli reći kako živimo opušteno i lako, kako smo posve zadovoljni ili kako nemamo nikakvih strepnji pred budućnošću.

A kad su vremena takva i kad nas obuzima nemir, važno je znati da nitko nije usamljeni otok, da smo upućeni jedni na druge i da jedni na druge možemo računati.

Zato se nadam da ćemo kroz 2014. godinu proći s više optimizma, da nas teško vrijeme neće razdvajati, već naprotiv – spajati i podsjećati nas koliko smo potrebni jedni drugima.

U godini koja odlazi Hrvatska je ušla u Europsku uniju, Rijeka je postala važna točka na prometnim koridorima Europe, a donesena je i sedmogodišnja Strategija razvoja grada. Ovo su tri najvažnija stupa na kojima možemo graditi optimizam budućih dana.

Naravno, puke konstatacije su nedovoljne za pozitivne misli, ali energija koja će biti uložena ne samo u realizaciju Strategije razvoja, nego i u korištenje najvećih komparativnih prednosti Rijeke, ta energija može se u valovima širiti i po njoj ćemo znati da se vremena mijenjaju, da bolji dani doista dolaze.

Svim bih se sugrađanima, Riječankama i Riječanima, želio zahvaliti na mudrim odlukama i jasnim stavovima koje su iskazali u 2013. godini. Pritom mislim i na lokalne izbore, i na uključivanje u donošenje Strategije razvoja grada, ali i na referendum koji je održan 1.12. Najbolji su ambasadori Rijeke upravo njeni građani.

Zbog svega toga – ja ne dvojim – optimizam i međusobno povjerenje mogu nas voditi kroz 2014.

Suosjećanje, solidarnost i otvorenost prema drugima razlozi su zbog kojih se o Rijeci govori u superlativima, s poštovanjem i ponosom. Neka tako bude uvijek.

Želim vam svima mirne blagdane, sretnu i uspješnu cijelu 2014. godinu!

 

Tekst: V. Obersnel