Prema rezultatima referenduma, manipulacija inicijative “U ime obitelji” je uspjela. Građani Hrvatske očito su većinom glasali “za obitelj“ ne znajući ili ne razumijevajući da tako zapravo glasaju protiv mnogih obitelji.

Žao mi je zbog toga jer je ova inicijativa vodila perfidnu kampanju, uvjeravajući ljude da se glasom ZA – glasa za obitelj, ali njihov pravi cilj bio je poniziti manjinske grupe, pripadnike LGBT zajednice. Ne vjerujem da su građani naše zemlje uskogrudni i sebični, vjerujem da su izmanipulirani lukavim referendumskim pitanjem.

Istovremeno, ponosan sam na Riječane. S 59,27% glasova protiv, još jednom smo pokazali da diskriminacija u Rijeci ne prolazi, kako god nam je zapakirali i kakvu god mašnu nam na nju stavili! Izgleda da skupa s Istrom naš kraj predstavlja oazu zdravog razuma u Hrvatskoj.

Na ovim sam stranicama još u lipnju pisao o licemjerju pokreta „U ime obitelji“ i bolnim posljedicama koje će cijela ova priča imati po naše društvo.

Jučer zdravstveni odgoj, danas istospolne zajednice, a po svim najavama glavnih aktera inicijative “U ime obitelji”, sutra će na red doći i ateisti i liberali, zabrana umjetne oplodnje…ili nešto slično tome. To je već poznati scenarij svih ovakvih konzervativnih populističkih pokreta u svijetu koji, eto, oživljavaju neke “dobre stare” srednjovjekovne navike poput polaganja prava na tuđe tijelo, preispitivanja i osuđivanja nečijih navika u spavaćoj sobi i slično.

Takvim ljudima nije nikada bio ama baš nikakav problem prebrojiti tuđa krvna zrnca, utvrditi tuđa vjerska ili politička uvjerenja, pa zašto ne u sljedećem koraku i kulturne preference, omiljenu glazbu, pročitane knjige…

Upravo zato je Njemačka, poučena nacizmom, uvela cijeli niz političkih mehanizama koji onemogućavaju da populisti ponovo upotrijebe demokratske mehanizme kako bi razorili samu demokraciju, kao što se to desilo 1933.

S druge strane, vjerujem da su nam referendumski rezultati  poučni. Raduje me i što su mnogi slobodno misleći ljudi, uključujući i progresivne katolike pokazali kako su itekako svjesni ovog problema, njegove težine, njegovih opasnosti i složenosti.

Naša je odgovornost da ubuduće snažnije i ranije odreagiramo na slične pojave. Naše slobode i prava nisu datosti koje ne treba braniti i dalje unapređivati, naprotiv.

Stoga, nemojmo nakon ovoga biti defanzivni ili razočarani.

Sve što su Istra i Rijeka rekle, progresivan način razmišljanja i zdrav razum, odavde se mogu proširiti u ostatak zemlje. Volio bih da to bude pouka koju ćemo izvući iz ovog referenduma.

Jer, pogledajte, tek što je završio jedan referendum, mediji počinju pisati o drugom. I u tom drugom radi se o manjinskim pravima .

HINA danas izvještava da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara objavio kako je prikupio dovoljan broj potpisa za raspis referenduma o ćirilici. Pa zar hrvatski narod stvarno želi, nakon što je odlučio zavirivati u spavaće sobe, dozvoliti manjinama upotrebu jezika i pisma u područjima gdje ima barem 51% pripadnika manjine. Ne mogu vjerovati da hrvatski narod želi biti tako „velikodušan“ da manjini omogući prava samo tamo gdje u stvari nije manjina.

Pa iako je premijer prije par dana rekao da tog referenduma neće biti, iz Stožera danas kažu kako “očekuju od Vlade da će, nakon potrebne procedure, poštivati volju hrvatskog naroda”.

Nemojmo si priuštiti deja vu!

 

Tekst: V. Obersnel