Dragi sugrađani, Riječanke i Riječani!

Na pragu svake nove godine osvrćemo se na sve što smo učinili u godini koja je na izmaku – što smo dovršili, što tek započeli, na koje smo izazove uspješno odgovorili, a koje smo možda mogli i bolje riješiti. Planiramo i donosimo odluke za nadolazeću godinu i  jedni drugima iskreno želimo sve nabolje: zdravlje, ljubav, veselje i nove prilike za uspjehe. 

Ovdje Vam se prije svega svima želim zahvaliti na pojedinačnim doprinosima kojima naš grad svakodnevno činite ugodnim mjestom za život i boravak. Jer koliko god važne bile izgradnje i ulaganja u bilo kojoj urbanoj sredini, ono što čini stvarno srce jednog grada uvijek su ljudi. Rijeka ima ljude. Vrijedne, nenametljive, pametne ljude otvorena srca. I takav je onda i cijeli naš grad.

Neizostavno se na kraju godine prisjećamo trenutaka koje smo svi, kao građani Rijeke, kao zajednica, doživjeli u 2015. godini. Godina za nama bila je, za cijelu našu zemlju, pa tako i za naš grad, financijski i ekonomski vrlo zahtjevna i dalje obilježena krizom. No, unatoč tome, nastavili smo realizaciju razvojnih projekata i ostvarivanje strateških ciljeva Rijeke koji su postavljeni i usmjereni prema 2020. godini. Tako se nastavlja realizacija glavnog plana razvoja riječkog prometnog pravca vrijednog 3,5 milijuna kuna, realiziraju se kapitalni zahvati u vodoopskrbi i odvodnji, a obnovljene su i mnoge riječke prometnice. Da možemo i znamo stvarati grad novih industrija i tehnologija, grad znanja, ove je godine na najbolji način potvrdio JGL otvaranjem novih modernih pogona na Svilnu, kao jedne od najvećih  industrijskih kapitalnih investicija ove godine u Hrvatskoj. Izuzetno važnom smatram činjenicu da je Vlada poduprla Rijeku u gradnji nove  klinike za ginekologiju i pedijatriju te dala jamstva riječkom KBC-u u iznosu od 400 milijuna kuna za izgradnju nove bolnice.  Unatoč svim preprekama, nastavili smo unapređivati gradski socijalni program – kao vodeći u zemlji – što je prepoznato i na europskoj razini.  Rijeka je ove godine dobila i prekrasni nogometni kamp na Rujevici, još jedan sportski objekt koje će koristiti ne samo profesionalni sportaši nego i rekreativci svih uzrasta, kao što je uostalom slučaj i sa svim drugim velikim sportskim objektima koje smo izgradili u Rijeci. Pored nogometnog kampa, Rijeka od ove godine ima i novo atletsko igralište u sklopu Kampusa. A kad smo kod Kampusa, jedne od najvažnijih zona u gradu, njegovo širenje se nastavlja, i trenutno su u tijeku radovi na izgradnji doma za smještaj studenata. Naravno, grad ne čine samo velike investicije, nego i atraktivnost života i boravka u njemu, a da smo prepoznati kao zanimljiva destinacija  dokazuje  još jedna rekordna riječka turistička sezona. Posebno sam ponosan što je Rijeka i dalje šampion transparentnosti u radu gradske uprave i što imamo priliku s ostalim gradovima i općinama u Hrvatskoj dijeliti naša iskustva kao grad uzor odnosno kao grad koji nakon niza godina natjecanja sada solidarno želi pomoći da se razina transparentnosti javnih službi u cijeloj Hrvatskoj bitno podigne.

Umjesto daljnjeg nabrajanja mnogih uspjeha kojima 2015. godina za Rijeku ostaje značajna, ja ću se sada s nekoliko riječi posvetiti malom pogledu u budućnost. Pred nama su u 2016. godini mnogi izazovi i prilike. Nastavljamo utrku za osvajanje titule Europske prijestolnice kulture, nastavljamo s ostalim gradovima i općinama raditi na projektu Urbane aglomeracije Rijeka, nadamo novim poslovnim uspjesima riječke Luke i razvoju znanosti na našem Sveučilištu. Očekujemo nacionalnu potporu u svim segmentima razvoja jer naš grad to zaslužuje.

I na kraju ove poruke svima vama kao građanima Rijeke, kao i svim gostima koji u Rijeci trenutno borave ili u nju povremeno svraćaju, želim miran Božić i ugodne blagdane te sretnu i uspješnu cijelu 2016. godinu!

Neka nam svima vrijeme koje dolazi bude ispunjeno veseljem, zadovoljstvom, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem kao temeljima ugodnog i lijepog života u zajednici.

Sretno!

 

Tekst: mojarijeka