Ovih dana, u trenucima krize planetarnih razmjera i promjena u načinu životu – koje smo do prije mjesec i nešto dana teško mogli i zamisliti – Rijeka pokazuje i svoje veliko srce. Neću govoriti o mnogim socijalnim, ekonomskim i drugim mjerama što ih je Grad Rijeka ubrzano pokrenuo u protekla 2 tjedna, jer vjerujem da su mnogi s tim već upoznati.  Naravno, nakon teškog potresa Rijeka je solidarno – kao i cijela Hrvatska – stala uz Zagreb i ponudila pomoć.

Danas, međutim, želim napisati nekoliko riječi o onim ljudima koji ovih dana pokazuju da u Rijeci solidarnost još uvijek zauzima važno mjesto na ljestvici društvenih vrijednosti. Ljudskost i požrtvovnost primijetio sam na više strana, a ovo je vrijeme u kojem nam je povjerenje u međusobnu pomoć najpotrebnije. Zdravstveni radnici pod posebnim su pritiskom, ali rade odgovorno i smjelo i zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost. Jednako tako, posebno su angažirani, a time i izloženi svojevrsnom većem riziku, djelatnici civilne zaštite, policajci, vatrogasci, djelatnici svih javnih i komunalnih službi te naši sugrađani i sugrađanke koji rade trgovinama, ljekarnama, dostavi, svim službama koje uključuju češće međusobne kontakte… svi nam oni omogućuju da u ovim neobičnim vremenima i tečkim okolnostima imamo sve što nam je potrebno da zadržimo osnovne civilizacijske standarde. Hvala im.

Posebne riječi pohvale i zahvalnosti idu riječkim volonterima koji su se nesebično angažirali pomažući onima kojima je to najpotrebnije. Volonteri Crvenog križa dostavljaju hranu i lijekove građanima starije životne dobi, bolesnima i nemoćima, svima onima iz najrizičnije skupine. 

Na raspolaganje Crvenom križu stavio se i dio zaposlenika Rijeke 2020. koji se u vremenu neodržavanja kulturno-umjetničkih programa odazivaju i pomažu u različitim aktivnostima prema zahtjevima Crvenog križa.

Pripadnici Armade nedavno su pomogli u iseljavanju Studentskog naselja Ivan Goran Kovačić gdje je je u planu organizacija karantene za smještaj bolesnika s lakšim simptomima. Uopće, Klub navijača Armade stavio se na raspolaganju Stožeru civilne zaštite PGŽ i za druge oblike pomoći ovisno o potrebi.

Na društvenim mrežama moguće je pronaći niz primjera u kojima naši sugrađani nesebično nude različite oblike pomoći onima kojima je potrebna – od nabavke namirnica do besplatnih online tečajeva kojima se na koristan način krati vrijeme izolacija i osame.

Dio kulturnih ustanova poput HNK Ivana pl. Zajca, Gradskog kazališta lutaka, Gradske knjižnice, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja ali i drugih pronašao je način da kulturu i umjetnost putem društvenih mreža dovede publici i tako život u izolaciji učini podnošljivijim i, za ljubitelje umjetnosti, ugodnijim.

Možda je manje vidljivo, ali solidarnost i odgovornost iskazuju i svi oni građani Rijeke koji poštuju mjere izolacije i smanjenih kontakata. Takvim ponašanjem čuvaju ne samo sebe nego i mnoge druge. Jedna duhovita FB mema o tome kaže: Ostajem doma jer ne događa se često da ležeći na kauču spašavam svijet!

Da, i taj humor, često vidljiv na društvenim mrežama, taj humor koji postoji unatoč i usprkos svemu, on je važan, nemojmo to zaboraviti – zadržimo ga, imajmo ga i oslonimo se na taj humor povremeno, jer osmijeh i smijeh mnogo znače u ovim danima.

Želio sam sa svime ovime reći da, unatoč značajnom obimu posla u okviru organizacije života u gradu koja se bitno mijenja gotovo iz dana u dan, primjećujem i mnogo toga što se događa izvan same nadležnosti gradske uprave. Primjećujem građanske inicijative, volontere, ljudski duh, dinamičan virtualni svijet u koji se život donekle preselio.

Svi koji se ovih dana u okviru svojih mogućnosti trude da društvo u cjelini funkcionira najbolje što može u okolnostima koje su nam zadane, zaslužuju biti primijećeni i istaknuti kao pozitivni primjeri.

Na web stranici Grada Rijeke otvorili smo rubriku posvećenu ovom pozitivnom duhu solidarnosti koji ljude ne napušta već se, dapače, u olovnim vremenima pojavljuje u svojoj punoj snazi.

Moguće da sam emotivniji no inače pa su mi i oči otvorenije prema ovim lijepim ljudskim gestama koje se događaju u teškim vremenima. No, vjerojatnije je da je Rijeka naprosto grad u kojem ljudi znaju biti Ljudi. A ljudskost se u teškim danima jako dobro vidi.

I zato, ponosan sam na svoje sugrađane, na Rijeku koja #ostajedoma i na sve one koji pokazuju da u Rijeci žive solidarnost, humanost i odgovornost.

Hvala vam svima!