Počelo je vrijeme maškara, a u svim sredinama gdje su maškare popularne uobičajeno je da se digne pust.

Neki su očito razočarani što dugo vremena nisu bili zamijećeni ili nisu dobili dovoljno javnog ili medijskog prostora, pa su odlučili sami od sebe napraviti pusta.

Primjerice Karamarko, Vaso i Jandroković.

Ne mogu drukčije objasniti riječi koje su izrekli, osim u kontekstu činjenice da su to učinili u vrijeme karnevala. Jedino tako mogu razumjeti da Karamarko govori o lopovima, o stranci koja je pokrala i uništila Hrvatsku, o zločinima, kao i činjenicu da se u 21. stoljeću vraća unatrag, u prošlost.

Čak je i u doba maškara previše slušati Jandrokovića, koji bi bio nitko i ništa da nije bilo Sanadera, ali ga je odlučno prvi napustio pobjegavši u krilo Jadranke Kosor, da bi vrlo brzo preskočio u Karamarkov… pristojnost mi ne dozvoljava da kažem što. Ali nema problema, vjerojatno neće ni Karamarkova pozicija dugo trajati. Naći će Jandroković sljedećeg. Ili sljedeću.

Ima li potrebe govoriti o vjerodostojnosti čovjeka koji je bio zamjenik ravnatelja hrvatske policije, a da pritom nije ispunjavao niti osnovne uvjete, o čovjeku koji je lažirao vlastitu diplomu. Dok se on tako igra u javnom prostoru, i citira Račana, zaboravlja da je SDP još 1990. donio Deklaraciju na Prvoj konvenciji SDP-a kojom se ispričao onim kojima je nanesena šteta tijekom pedesetogodišnje vladavine Saveza komunista. Ovako glasi ta isprika: “SDP, kao zakonski sljedbenik KPH/SKH, smatra svojom moralnom i političkom dužnošću da se javno ispriča svima onima kojima je iz političkih razloga nanesena nepravda, učinjena šteta ili povrijeđeno dostojanstvo djelovanjem organa vlasti u poratnom razdoblju.”

Ne treba posebno isticati da nitko u HDZ-u nije našao snage, a još manje političke odgovornosti da se ispriča za sve lopovluke i promašene politike za koje ta stranka snosi odgovornost.

Nažalost, ne ostaje mi drugo nego konstatirati da je Račanova izjava o stranci opasnih namjera bila i još uvijek jest itekako utemeljena, dok se Karamarkova izjava jako lijepo uklapa u doba karnevala.

Živio pust!

 

Tekst: V. Obersnel