Edukativna proračunska online igra Proračun(ajme) kojom još od 2011. godine građanima nudimo upoznavanje s godišnjim gradskim proračunom i sudjelovanje u kreiranju budućeg proračuna, dostupna je za igranje i ove godine.

Igri se kao i do sada pristupa s moje stranice na kojoj ste sada, te s gradskih portala rijeka.hr  i mojarijeka.hr.

Prema informacijama koje imam, za projekt se prošle godine zainteresirala Hrvatska zajednica županija te pojedini gradovi i općine, pa je moguće da će ovaj riječki primjer aktivne participacije građana u donošenju proračuna slijediti i ostali. Naime, participativno budžetiranje, odnosno sudjelovanje građana u donošenju proračuna, ali i otvorenost samih proračuna, odnosno njihovo objavljivanje na 4. razini i u strojno čitljivim formatima, trenutno su među top temama u kontekstu razvoja transparentnosti gradova. Rijeka se dakako trudi ne samo slijediti trendove, nego i biti predvodnica u ovom području.

Što se tiče same proračunske igre, vjerujem da je mnogima stvar već poznata, osim upoznavanja sa stavkama aktualnog proračuna, igrači, dakle, mogu birati projekte koje bi željeli realizirati, a koji se ne nalaze u postojećem proračunu. Po završetku igre, mogu i sami dopisati projekt čiju realizaciju priželjkuju, a koji nisu pronašli među ponuđenima. Statistika biranja ponuđenih projekata i prijedlozi novih, korisni su i meni i pročelnicima gradskih odjela prilikom planiranja proračuna za iduću godinu.

Iz prošlogodišnje ponude projekata u ovogodišnjem proračunu svoje mjesto su, primjerice, pronašli projekti uređenja Pavlinskog trga i parka Pomerio, također i projektiranje vrtića na Krnjevu, a odlukom Gradskog vijeća povećane su naknade za novorođenčad što je također bila često birana stavka u ponuđenima projektima i programima. Jednako tako, ove godine su u proračunu planirana sredstva za projektiranje kružnih tokova na Plumbumu, Martinkovcu i Panorami.

Kako se pojedini projekti s liste ponuđenih tijekom godina sele u stvarne proračunske stavke, tako se lista ponuđenih dopunjava novim projektima koje građani mogu birati igrajući igru.

Želim istaknuti i to da osim igranjem proračunske online igre, građani Rijeke u donošenju Proračuna participiraju i kroz Program komunalnih prioriteta (malih akcija) koji obuhvaća uređenje i održavanje objekata komunalne infrastrukture po prijedlozima građana i koji se provodi od 2004. godine, te putem Riječkog programa lokalnog partnerstva koji se provodi od 2005. godine.

Javni poziv građanima, vijećima mjesnih odbora i ovlaštenim predstavnicima stambeno – poslovnih zgrada za predlaganje komunalnih prioriteta (malih akcija) koji će se realizirati u idućoj godini objavljuje se u travnju. A poziv građanima za sudjelovanje u Riječkom programu lokalnog partnerstva objavljuje se krajem listopada, početkom studenoga.

Pozivam vas ovom prilikom da zaigrate Proračun(ajme), odnosno da mu se vratite i igrate ga i tijekom godine te nam predložite projekte i programe koje biste rado realizirali u našem gradu.

Osim putem online igre Proračun(ajme), s ovogodišnjim se proračunom možete upoznati i u ovom jednostavnijem prikazu.

 

Tekst: Vojko Obersnel