Vijest o smrti dragog Slavka Goldštajna neizmjerno me rastužila.

Iako je netrajnost života neizbježni dio ljudskog kôda, odlasci bliskih i dragih ljudi uvijek nas duboko dirnu. Sa Slavkom Goldštajnom održavao sam prijateljski odnos. Cijenio sam njegov publicistički, novinarski i povijesničarski rad, ali povrh svega cijenio sam ga i volio kao čovjeka, kao prijatelja koji je bio utjelovljenje mnogih meni neizmjerno važnih ljudskih vrijednosti.

Bio je hrabar i doslijedan, vrhunski intelektualac koji se nije ustručavao govoriti. Bio je uvijek spreman braniti svoje stavove i uvjerenja o slobodi kao najvažnijoj privilegiji i obavezi ljudskih bića, kao vrijednost za koju se uvijek vrijedi boriti. Pamtit ću ga po jednostavnosti kojom je pristupao mnogim temama, poglavito onima koje se danas smatraju kontroverznima. Kad je čovjek siguran u ispravnost svojih namjera i svoga puta, onda su razlike između dobra i zla doista neupitne i jednostavne. A Slavko je o mnogočemu tako dobro i jasno govorio, da je uvijek bilo lako razgovarati s njim i slušati ga. Naravno, i čitati ga.

Ono što bih volio jest da nasljeđe koje nam je ostavio u pisanoj riječi, u intervjuima koje je davao, u mislima koje je dijelio s nama, u povijesnim činjenicama koje je poznavao ne samo kao povjesničar nego i kao sudionik vremena, shvatimo kao bogatstvo vrijedno neprekidnog vraćanja i ponovnog iščitavanja, razumijevanja i dijeljenja.

Slobodarski duh, iznikao iz njegove biografije i stvarnih životnih okolnosti koje je iskusio, uči nas o snazi čovjeka i potencijalu slobode uma koji postoji u svima nama. Bio je i ostat će moja inspiracija i, vjerujem, inspiracija mnogih koji su ga cijenili.

Sa Slavkom Goldštajnom pozdravljam se tužan zbog njegova odlaska, i trajno ponosan što sam imao čast družiti se s njim i dijeliti mnoge trenutke istinski vrijedne pamćenja. Za naše je cjelokupno društvo njegov odlazak veliki gubitak. Nadoknadit ga možemo samo neumornim i upornim vlastitim borbama za slobodu i istinu. Na način neposustajanja, tako svojstven dragom prijatelju.