Objavljen je novi natječaj za prijavu projekata na Riječki program lokalnog partnerstvaRiječ je o programu koji se provodi još od 2005. godine i kojem je jedan od ciljeva potaknuti građane na udruživanje oko osmišljavanja i realizacije projekta koji im je važan jer donosi neku dobrobit, ne samo njima, nego i široj lokalnoj zajednici. 

UKLJUČIVANJEM GRAĐANA DO GRADSKOG ŽIVOTA PO MJERI

Danas, svugdje u svijetu standardi urbanog života podrazumijevaju više od javnog prijevoza i komunalnih usluga. I kod nas je narasla svijest o tome da se građani trebaju i mogu aktivno uključiti u život svoga grada i svoje neposredne zajednice. Jedan od najprihvaćenijih  alata na ovome putu je realizacija konkretnih projekata na javnim površinama. Putem takvih projekata građani – u suradnji s lokalnom samoupravom – preuzimaju inicijativu, gradeći gradski život po svojoj mjeri.

IGRALIŠTA, ZELENE I URBANE OAZE…

Od 2005. do danas, provođenjem Riječkog programa lokalnog partnerstva, niknula su brojna dječja i sportska igrališta, urbane i zelene oaze za druženje građana, izgrađeni su parkovi raznih namjena, realizirani projekti očuvanja baštine i drugo. U programu je zaključno s 2017. sudjelovalo 3500 volontera koji su realizirali preko 40 projekata.

Riječki program lokalnog partnerstva jedan je od prvih projekata jedinica lokalne samouprave u  Hrvatskoj koji je omogućio prijavu projekta tzv. neformalnim građanskim inicijativama ili grupama građana. Pored toga, RPLP je svakako najdugovječniji takav projekt u državi.

U odnosu na druge slične projekte u Hrvatskoj, u Rijeci oni dobivaju daleko veću financijsku potporu, koja trenutno iznosi čak 40.000 kn po projektu za 5 do 7 projekata koliko ih se godišnje odabere nakon natječaja. Slikovita je usporedba sa sličnim programom „Naš doprinos zajednici“, koji projektima dodjeljuje najviše 10.000 kn po projektu za najviše 5 projekata na području neke županije, i pritom prihvaća samo udruge.

Osnovni element RPLP-a je jednostavan: uključiti građane koji sami najbolje znaju što im nedostaje kako bi svoju neposrednu okolinu učinili boljom za životGrađani su ti koji mogu najbolje prepoznati što nedostaje, ili što treba urediti u njihovoj ulici, kvartu ili mjesnom odboru. I ne samo to – jasno je da su upravo građani ujedno i najzaineresiraniji za takve promjene i unapređenja, pa su otud i sasvim sposobni predlagati i uz pomoć lokalne samouprave efikasno realizirati svoje ideje.

Ovaj program upućuje na značaj i vrednovanje volonterskog rada, benefite suradnje javnog i drugih sektora te živo povezivanja unutar lokalne zajednice.

U 17 godina koliko postoji, RPLP je ostavio traga po čitavom gradu.

Vrijednost ovih projekata do 2017.  iznosi 5,3 milijuna kuna. Od toga je iz gradskog proračuna izdvojen iznos od 2,1 milijuna kuna, dok je doprinos lokalne zajednice kroz donacije javnih i gospodarskih subjekata te volonterski rad iznosio 3,2 milijuna kuna. U tekućoj 2018. godini u tijeku je realizacija 7 novih projekata.

UKLJUČITE SE!

A ovim putem pozivam sve koji imaju ideju o unapređenju svoje svakodnevice da se prijave na natječaj RPLP za 2019. godinu koji je otvoren do 30.11.Za program je u gradskom proračunu planirano 200.000,00 kn, s tim da će se za pojedinačne projekte odobravati potpore u visini od 40.000 kn. Dakle, razgovarajte sa svojim susjedima, prijateljima, kolegama o zajedničkoj ideji, pretočite je u projekt i svakako se prijavite!  O svim detaljima ovogodišnjeg natječaja možete doznati ovdje.