Praktički samo par dana nakon što je Udruga gradova objavila podatke prema kojima Rijeka zauzima visoko prvo mjesto među svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave po broju EU projekatapotpisali smo ugovore za sasvim nove EU projekte i krenuli u njihovu realizaciju. Riječ je o kapitalnim projektima koji su od važnosti za komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zapošljavanje, kulturu i generalnu kvalitetu života u našem gradu.

MODERAN VODNO-KOMUNALNI SUSTAV ZA RIJEKU I OKOLICU

Financijski “najjači” od gore spomenutih projekata je vodno-komunalni projekt izgradnje kanalizacije i pročistača otpadnih voda, vrijedan 1,76 milijardi kuna, od čega EU daje čak 1,26 milijardi kuna, dakle preko 70% potrebnog iznosa. Ostalih 30% ravnomjerno će sufinancirati Hrvatske vode, državni proračun te KD Vodovod i kanalizacija.

Ovaj kapitalni komunalno-infrastrukturni zahvat obuhvatit će Rijeku, Čavle, Jelenje, Kastav i Viškovo. Novoizgrađeni sustav cijevi protezat će se na 217.5 km, s novih 126 crpnih stanica. Po dovršenju 2023. godine čak 92% kućanstava bit će priključeno na javnu kanalizaciju, s planom povećanja na 98% do 2028. Gubitak vode u našem vodoopskrbnom sustavu – koji je već ispod hrvatskog prosjeka – ovime će se dodatno smanjiti za 8%. Riječ je o zaista velikom zahvatu koji će pozitivno utjecati i na zaštitu izvora pitke vode i čistoću mora u Kvarnerskom zaljevu, budući će se su sklopu njega izraditi i novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda s mogućnošću biološkog pročišćavanja. Dakle, ne samo da će poznata riječka voda biti zagarantirano čista, već ćemo se svi skupa bezbrižnije kupati na još čišćim riječkim plažama. 

INTERPRETACIJSKI CENTAR PRIRODNE BAŠTINE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

Kreće i finalna realizacija uređenja Interpretacijskog centra prirodne baštine PGŽ. Cilj je ovog projekta predstavljanje i očuvanje prirodne baštine naše regije, koja je  bez premca po bioraznolikosti čak i u europskim okvirima.

Interpretacijski centar prirodne baštine uključuje uređenje 11 interpretacijskih točaka na Kampusu te staklenike za proizvodnju sjemena/suvenira i pohranu sjemena, kao i postavljanje interpretacijskih točaka na odredištima prirodne baštine u Rijeci i diljem Županije. Također, izradit će se i akcijski planovi upravljanja za 11 zaštićenih područja, a uredit će se i podzemni dio Zametske pećine. Kako je ovaj projekt usmjeren održivom turizmu, uključivat će i edukacijske programe za turističke vodiče te promidžbene aktivnosti. Od 16,17 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, iz fondova EU osigurano je bespovratno 75% iznosa, dok će ostatak osigurati Grad Rijeka i partneri u realizaciji ovog projekta: Primorsko-goranska županija, Javna ustanova Priroda i Turistička zajednica grada Rijeke.

UKLJUČIVANJE I AKTIVACIJA POPULACIJE 54+

Riječko Art-kino Croatia i Muzej moderne i suvremene umjetnosti zajedno su dobili oko milijun kuna bespovratnih sredstava EU, kako bi realizirali kulturno-umjetničke programe za osobe starije od 54 godine. Kroz godinu dana, pripadnici ovih generacija sudjelovat će u aktivnostima i radionicama, bilo da je riječ o filmskoj umjetnosti ili muzejskom sadržaju. 

U Art-kinu ovo će se odvijati kroz program “Moja filmska priča”, kojemu je cilj uključiti starije osobe u djelovanje ovog kina te im približiti filmsku umjetnost. To će se u sljedećih godinu dana učiniti pokretanjem Filmskog kluba 54+, putem kojeg će članovi aktivno sudjelovati u kreiranju programa Art-kina usmjerenog na starije osobe. Priređivat će se projekcije odabranih filmova jednom mjesečno, koje će biti otvorene i za sve ostale gledatelje. Osim toga, građani će moći sudjelovati na desetak radionica o igranom, dokumentarnom filmu, snimanju mobitelom te o drugim sadržajima, a starijim osobama će se omogućiti volontiranje u redovnim programima kina.

MMSU će starije osobe animirati programom “Kultura Dopolavora – jučer, danas, sutra”. Djelatnici riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti na ovu su ideju  došli dok su tijekom uređenja muzeja u prostoru nekadašnje tvornice Rikard Benčić razgovarali s bivšim radnicima, koji su rado obilazili gradilište. Tako će se u suradnji s zaposlenima u nekadašnjim riječkim tvorničkim kompleksima istraživati organizacija kulturnih djelatnosti za radnike u samim poduzećima, poput čitaonica, knjižnica, filmskih i fotografskih sekcija, izložaba i predstava. Cilj je utemeljenje novog kulturnog centra u sklopu MMSU, koji će okupljati bivše radnike zatvorenih riječkih tvornica te brodogradilišta, danas osobe starije od graničnih 54 godina. U tom će centru oni stvarati kulturne programe u suradnji s djelatnicima MMSU i partnerima.

Uvjeren sam da se predstavljeni programi izvrsno slažu sa socijalnom politikom Rijeke, koja je u većoj mjeri posvećena umirovljenicima i osobama starije životne dobi. Programi su namijenjeni svima onima koji završavaju ili su završili svoj radni vijek, a ne žele se osjećati otpisanima te žele dati svoj doprinos zajednici. Ove aktivnosti ujedno slijede EU politike koje promoviraju cjeloživotno obrazovanje te uključivanje građana svih dobi u aktivni život svojih zajednica.

NOVA GRADSKA KNJIŽNICA I DJEČJA KUĆA U PROSTORIMA EX-BENČIĆA

Nedavno smo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisali i ugovor o dodjeli 68,21 milijuna kuna bespovratnih sredstava za uređenje nove Gradske knjižnice i Dječje kuće na području kompleksa industrijske baštine Benčić.

Upravo je revitalizacija i rekonstrukcija nekadašnjeg Benčića jedan od prioriteta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020, a ujedno je i jedan od najvećih projekata kulturne infrastrukture u Hrvatskoj. U Benčiću se europskim sredstvima već uređuje Palača šećerane koja će postati Muzej grada. S dodjelom ovih sredstava ulazimo u novu veliku fazu preobrazbe je Benčića u “kulturni kvart”. Tijekom ove faze tzv. Ciglena kuća će se preurediti u Dječju kuću – centar za obrazovanje i kreativni razvoj djece – u kojem će biti smještena i dječja knjižnica Stribor. U istoj fazi će se tzv. T objekt preurediti u novu Gradsku knjižnicu, koja će tako nakon mnogih desetljeća konačno dobiti prostor za adekvatan rad i postati moderan gradski kulturno-obrazovni centar, po uzoru na suvremene primjere knjižnica diljem Europe.

Ovaj projekt ne samo da će povećati kvalitetu kulturnih i edukativnih sadržaja, već će  i dati vjetar u leđa kulturnom turizmu. Po dovršetku, nekadašnji Benčić postat će kulturno žarište ne samo za građane Rijeke, već i za sve stanovnike Urbane aglomeracije Rijeka, ali i magnet za sve posjetitelje Rijeke i okolice.

NASTAVLJA SE ENERGETSKA OBNOVA JAVNIH ZGRADA

Vrlo skoro Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja potpisat ćemo 27.87 milijuna kuna vrijedne ugovore o energetskoj obnovi 3 osnovne škole, 2 vrtića te Muzeja Grada Rijeke. Rijeka konstantno radi na obnovi  svojih javnih zgrada, čime ne samo da se omogućavaju bolji uvjeti korisnicima svih prostora – često našim najmlađim sugrađanima – već i bitne uštede, uz ekološku održivost. Naime, Rijeka je još 2009. ušla među prvih 200 europskih gradova čiji su gradonačelnici potpisali sporazum s ciljem ostvarenja tzv. Strategije 20 x 20 x 20.

Riječ je o europskom planu kojim se do 2020. propisuje propisuje 20% smanjenja emisija stakleničkih plinova u 2020. godini (u odnosu na 1990.), 20% obnovljivih izvora energije u bruto neposrednoj potrošnji u 2020. godini te 20% smanjenja ukupne potrošnje električne energije u odnosu na temeljnu projekciju u 2020. godini.

Na tragu toga pred nama su i dva projekta koja će se realizirati kroz financiranje odobreno za Urbanu aglomeraciju Rijeka. Jedan predstavlja nabavku još 30-ak novih autobusa za Autotrolej. Drugi se tiče značajnih ulaganja u obnovu sustava toplinarstva.