Pred neki dan u Hrvatskoj je po 14. puta krenulo obilježavanje europskog tjedna. Posljednji je to put što Hrvatska slavi značajne europskih datuma izvan granica Europske unije.

Za neke će to biti prilika da na organiziranim punktovima doznaju više o pravima što će ih kao građani Europe imati 1. srpnja kada se Hrvatska priključi Europskoj uniji.

Neki će pak jednostavno s guštom pogledati izvrsne filmove na Tjednu europskog filma u riječkim Art kinu.

Kulturnjaci su se, primjerice, okupili u muzeju Mimara, gdje su se predstavljali uspješni projekti financirani iz fondova EU.

Mališani iz varaždinskih vrtića već su se odjenuli u boje 28 zemalja članica EU, a neki od njih pokazali su da već znaju par riječi stranih jezika.

I sve mi to daje nadu. Zato jer 09. svibnja svi Europljani slave dan kad je 1950., samo pet godina nakon što je na isti dan proglašena pobjeda nad fašizmom, osnovana i Europska zajednica za ugljen i čelik, kako bi se spriječilo da se ikada ponovno na teritoriju Europe vode krvavi ratovi za resurse. Bio je to početak Europske Unije.

Hrvatska nije samo zemlja koja je upravo zahvaljujući svom antifašističkom usmjerenju izašla kao pobjednica iz drugog svjetskog rata. U svojoj nedavnoj povijesti iskusila je još jedan krvavi obrambeni rat i vrlo, vrlo dobro pozna vrijednosti mira. Zbog svega toga vjerujem da Hrvatska nije – kako to neki zlobni cinici dovikuju – tek povećanje EU u rangu statističke pogreške. Vjerujem da Republika Hrvatska Europskoj uniji donosi novo iskustvo, novu kvalitetu i snagu.

I zato: sretan nam svima dan mira i jedinstva, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe!

 

Tekst: V. Obersnel