Početkom ljeta, točnije u lipnju, zajedno s ministrom zdravstva Rajkom Ostojićem, najavio sam izgradnju nove riječke bolnice, moderne zdravstvene ustanove za 21. stoljeće. Izvijestio je o tome i Novi list. Tom smo prigodom javnosti zajednički najavili da će nova bolnica biti smještena pod jednim krovom, na jednom lokalitetu. I država je, kao i grad Rijeka, dala dio zemljišta za izgradnju nove bolnice. Osobno sam naglasio kako je izgradnja nove bolnice apsolutni prioritet te da ćemo relativno brzo krenuti u prvu fazu.

U međuvremenu, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, CEI, je prihvatio zajedničku inicijativu Ministarstva zdravlja i Grada Rijeke da se izgradnja nove bolnice provede po modelu javno privatnog partnerstva, pri čemu bi u otplati naknade privatnom partneru  država sudjelovala s 90%, a lokalna samouprava s 10% učešća. U CEI smo na tu temu ljetos održali već dva sastanka. Da skratim, država i riječka lokalna samouprava sjajno surađuju i slažu se oko prirode i prioritetnosti projekta izgradnje nove bolnice, slažu se i oko modela izvođenja, a to je javno privatno partnerstvo, javnost je pravovremeno i objetkivno o svemu obaviještena … ali onda je ljeto prošlo.

Ne znam da li su neki bili tijekom ljeta odsutni iz zemlje, pa nisu pratili što se događa, ali nemalo sam se iznenadio kad sam neki dan u Novom listu, koji je tek koji mjesec prije objektivno i dostojno popratio početak realizacije projekta, pročitao kako, odjednom, ministarstvo graditeljstva najavljuje projekt stoljeća, gradnju Sveučilišne bolnice u Rijeci, kojom prigodom me ministar, gospodin Vrdoljak i prozvao, budući, smatraju on i njegovi suradnici, riječka lokalna samouprava mora ozbiljno promisliti o tome da se angažira oko izgradnje nove bolnice i upotrijebi model javno privatnog partnerstva ?!!

I ne, neću se pitati tko je ovdje lud…

Osim jeftine predizborne demagogije, ne vidim drugih razloga zašto bi netko mogao u javnosti izaći s takvim konstrukcijama. Ili možda ipak živimo u paralelnim svemirima – u jednom su Grad i ministarstvo već itekako zakoračili na stazi realizacije izgradnje riječke bolnice, a u nekom drugom svemiru, par mjeseci kasnije, jedan drugi ministar iz Vlade sam pokreće projekt izgradnje riječke bolnice i pritom pokušava trgnuti lokalnu samoupravu iz njenog neznanja, pokušavajući joj objasniti kako se ne treba sramiti javno-privatnog partnerstva?

 

Tekst: V. Obersnel