Nedavno je u Rijeci boravio gradonačelnik londonskog Cityja, David Wooton.

Zahvaljujući veleposlanstvu Velike Britanije, s kojim grad Rijeka odlično surađuje, već smo imali prilike izbliza, na primjerima škotskih gradova Edinburgha i Glasgowa, upoznati se s izazovima i uspjesima koje današnji gradovi prolaze na putu tranzicije iz industrijske u postindustrijsku eru. Stoga me ne čudi što je za ovaj puta, od svojeg dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, britanska delegacija odvojila čak cijeli jedan dan za posjet Rijeci.

Podjsećam da je City of London, poznat i kao „četvorna milja“, ustvari središte Londona, administrativno samostalna jedinica koja je odvojena od šireg  Londona, tzv. Greater London Authority. Ovakva podjela ne čudi, budući da je City, unatoč svojoj minijaturnoj površini,  vodeći svjetski centar za financijske i poslovne usluge. A gradonačelnik Cityja tradicionalno se smatra svojevrsnim veleposlanikom cjelokupnog britanskog financijskog sektora, pa se kaže da njegove riječi imaju težinu riječi same britanske Vlade.

Gradonačelnik Wootton je u Rijeku došao u pratnji nekoliko predstavnika i zastupnika investitora, kako bi istražili moguće investicije u Rijeci. U vrlo srdačnom razgovoru tijekom službenog sastanka u Salonu Grada Rijeke, kao i u neformalnom razgovoru koji se vodio na brodu tijekom putovanja do Omišlja,  imao sam priliku predstaviti čitav niz značajnih projekata za Rijeku i okolicu.

Posebno me veseli da su veliki britanski investitori izrazili interes za ulaganje u riječku luku, a naročito u dijelu koji se tiče realizacije Waterfronta, odnosno Delte sa svim pripadajućim sadržajima kao što su marina, hoteli i ostalo. Pored toga, razgovarali smo o ulaganju u Intermodalni centar Miklavja u Matuljima, upravljanju i ulaganju u riječki aerodrom. Iako nakon ovih preliminarnih razgovora tek možemo očekivati konkretne upite, ohrabruje interes britanskih top investitora da ulažu kod nas. To je dokaz povjerenja u promjene koje ova Vlada neumorno provodi od izbora.

Zadovoljan sam zanimanjem kojeg su kako lokalni tako i nacionalni mediji pokazali za ovaj događaj.

Ali nikako ne mogu razumjeti zašto je nedavni skup europskih socijalista u Rijeci, koji je okupio vrhunske ekonomske stručnjake, akademike, političare i predstavnike europskih  regija, skup s kojeg je najvišim tijelima u Europi upućen nacrt za industrijsku obnovu Europe praktički  ignoriran u lokalnim medijima. Nacionalna TV kuća, HTV, popratila ga je dvominutnim prilogom. Ako pratite smo lokalne medije, onda vam je taj važan skup promakao i možda ste ga zapazili samo po apsurdnoj priči o „premijerovom tvrdo i meko kuhanom jaju“ koju su odaslali mediji s očitom naklonošću žutilu.

Ni u slučaju skupa socijalista, ni u slučaju  boravka delegacije City of London Rijeka nije izabrana zbog ugostiteljske ponude tvrdih ili mekih jaja jer dobrih restorana ima i drugdje. Rijeka je izabrana iz sasvim drugačijih razloga, ma koliko mediji nastojali šutjeti o tome.

 

Tekst: V. Obersnel