Kraj godine je vrijeme kada svi skupa, na svim nivoima, svodimo račune, brojimo uspjehe i eventualne propuste. Prema danima koji dolaze, trudimo se gledati s optimizmom i jedni drugima želimo puno uspjeha, zadovoljstva i veselja.

U tom duhu ovdje se prisjećam nekih važnih trenutaka, projekata i programa koje smo u Rijeci pokrenuli ove godine. Godina je bila teška, ali nismo odustali od mnogih investicija koje su Riječanima donijele bolji standard života.

Mislim da su za riječke obitelji najvažniji projekti stanogradnje pa su tako ove godine uručeni ključevi 80 stanova koji su po modelu poticane stanogradnje izgrađeni na Donjoj Drenovi, a prije nekoliko dana uručili smo i ključeve vlasnicima 95 stanova na Hostovom bregu.

U komunalnoj infrastrukturi važno je prisjetiti se da su tijekom ljeta, u predviđenom roku i bez ikakvih dodatnih gužvi, sanirane najvažnije riječke prometnice od Preluka do Plumbuma. U lipnju su počeli radovi na dovršenju izgradnje kanalizacije i vodovoda na Orehovici i Svilnom. A na samom početku 2014. Autotrolej je uveo ukupno 15 vozila, autobusa koji zadovoljavaju najviše ekološke standarde te koriste manje goriva i proizvode manje ispušnih plinova.

U 2014. godini izgradili smo čak dva nova dječja vrtića: „Radost“ na Turniću i „Mavricu“ na Pehlinu. Time je kapacitet ustanove Dječji vrtić Rijeka povećan za 150 mjesta.

U talijanskoj osnovnoj i srednjoj školi Dolac uredili smo dvorište i sportsku dvoranu, dok smo na nogometnom igralištu na Belvederu postavili novi umjetni travnjak.

Rijeka je ove godine postala još atraktivnija i za građane i posjetitelje. U najužoj povijesnoj jezgri otvoren je Arheološki park, obnovljene su lučke dizalice, na Drenovi je preuređen Cvetkov trg, a u Škurinjskoj Dragi uređen je prvi park za pse. Zabilježen je rast turističkog prometa na riječkom području od 22%.

Tijekom svih aktivnosti Grad Rijeka je poslove i zadatke – kako one dugoročne, tako i one kratkoročne, svakodnevne obavljao sa zavidnom transparentnošću, što dokazuje i činjenica da je 2014. Grad Rijeka po treći put zaredom proglašen najtransparentnijom jedinicom lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj.

U svjetlu velikih i složenih riječkih strateških ciljeva, predstavljen je koncept kandidature Rijeke za projekt Europske prijestolnice kulture 2020., raspisani su natječaji za vizualno rješenje kandidature i za programe pod okriljem tog koncepta. Pred nama je godina u kojoj će se aktivnosti oko ovog projekta zahuktati i nadamo se da će Rijeka osvojiti ovu prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.

Jedan od najvažnijih strateških ciljeva Rijeke – preobražaj luke i razvoj riječkog prometnog pravca – dobio je bitan zamah time što je započeta gradnja novog kontejnerskog terminala, budućeg Zagrebačkog pristaništa, bitnog preduvjeta za to da Rijeka ponovno postane važan prometni čvor, kao što je zacrtano i u planovima Europske Unije kada je pred malo više od godinu dana kao jedina hrvatska luka baš Rijeka uključena na Mediteranski koridor, jedan od devet glavnih koridora europske prometne mreže.

U 2015. nastavit će se mnogi projekti koji su u 2014. započeti potpisivanjem ugovora. Među njima izdvajam: potpisivanje sporazuma o dogradnji i rekonstrukciji prometnog čvora Orehovica, potpisivanje predugovora o gradnji novog nogometnog stadiona na Kantridi i nogometnog kampa na Rujevici, te ugovora za izgradnju novog turističkog naselja Kostabela.

Uz određene probleme s proračunom – za koje ne negiram da ih Rijeka kao i svi ostali hrvatski gradovi ima – često je predmet rasprave bio nalaz državne revizije.

S tim u vezi želim naglasiti da smo u prošloj godini imovinu Grada Rijeke povećali za 462,7 milijuna kuna. To vrlo jasno govori da smo radili i investirali. Isto imamo namjeru nastaviti i u nadolazećoj 2015. Rijeka iz godine u godinu povećava javnu imovinu svojih građana, pa njena ukupna vrijednost trenutno iznosi negdje oko 7,5 milijardi kuna.

Unatoč činjenici da smo morali smanjiti gradski proračun za 2015., nastavit ćemo graditi stanove po modelu poticane stanogradnje. Na sveučilišnom kampusu gradit će se smještajni kapaciteti za studente, kao i energana. Nastavit će se i ulaganja u poduzetničku zonu Bodulovo. Na svim tim radovima, naravno, brojne će poslove dobiti i poduzetnici.

Očekujemo da ćemo tijekom iduće godine s Europskom Unijom ugovoriti nastavak ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju u iznosu od 1,2 milijarde kuna. S realizacijom tog projekta svi građani Rijeke i riječkog prstena do 2018. biti priključeni na sustav kanalizacije i odvodnje.

Mnogi su projekti u Rijeci tijekom posljednjih godina bitno poboljšani, mnogi su pokrenuti, i mnogi sagrađeni. Nažalost, u posljednje vrijeme čujem pojedinačne kritike da se nije trebalo graditi Bazene ili sportsku infrastrukturu, da je Grad prezadužen… Ali kad god posjetim bazene na Kantridi ili dvoranu na Zametu, susrećem brojne zadovoljne građane – ne samo sportaše i rekreativce, već i djecu i njihove roditelje ali i aktivne riječke umirovljenike. Zato tvrdim da su ta ulaganja vrijedna, da su imala smisla jer su donijela jednu sasvim novu kvalitetu života našim građanima. Grad zbog ove izgradnje nije prezadužen, sve se obaveze redovno ispunjavaju, a problemi u proračunu s kojima smo se, kao i svi ostali hrvatski gradovi, susreli tiču se jedne sasvim druge teme – gospodarske krize i poreznih izmjena o kojima sam višekratno pisao. Manjak od 30-ak milijuna kuna na godišnjoj razini nije povezan s ovim izgrađenim objektima. I da ih nismo gradili, suočili bismo se s financijskom i gospodarskom krizom, ali ne bismo imali kvalitetu koju smo ovim projektima dobili.

Vjerujem da u ovakvim vremenima, kad su i mediji i pojedinci skloni sve gledati kroz krajnje kritičnu, nerijetko čak isključivu i negativnu prizmu, ne smijemo zaboraviti uspjehe i one dimenzije koje Rijeci daju urbani i europski karakter, a to su: tolerancija i zajedništvo, svi prostori i svi projekti koji omogućuju kvalitetno življenje, infrastruktura koja omogućuje materijalni napredak cijelog grada i na kraju –vizija za budućnost, za koju vjerujem da se iz nabrojanog itekako vidi.

I stoga svim građankama i građanima Rijeke, kao i svim riječkim gostima, želim sretnu novu 2015.! Uz puno zdravlja i osobnih uspjeha želim Vam godinu ispunjenu zajedništvom i sigurnošću, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem. Neka godina koja dolazi bude prožeta zadovoljstvom sa svim velikim i malim stvarima koje su dio naših života.

 

Tekst: V. Obersnel