Volontiranje se u javnosti gotovo isključivo povezuje s humanitarnim radom. Gradski projekti pak najčešće se povezuju s velikim i skupim zahvatima. Da su i jedno i drugo već prevladani stereotipi, pokazuje Riječki program lokalnog partnerstva.

Ispod pomalo dugačkog i ponešto kriptičnog imena, Riječki program lokalnog partnerstva skriva bilo zajednice i grada, tamo gdje se to itekako osjeti – u našim mjesnim odborima, našim kvartovima, našim ulicama.

Ovako to izgleda u brojkama: 1720 volontera, 9 godina, 55 realiziranih projekata u koje je Grad uložio oko 1,2 milijuna kuna, dok je doprinos zajednice, dakle volontera, građana i donatora bio još znatno veći – čak 2,1 milijun kuna.

A evo kako to sve skupa funkcionira.

Svake godine Grad raspiše natječaj za programe u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva. Natječaj ostaje otvoren mjesec dana. Na njega se mogu prijaviti grupe građana, udruge i vijeća mjesnih odbora s područja grada Rijeke, tako što će predložiti različite projekte kojima se poboljšava kvaliteta života u lokalnoj zajednici, projekte koji zadovoljavaju neku potrebu zajednice. Najčešće su to projekti kojima se uređuju neke hortikulturne ili javne površine, postavljaju sprave ili oprema i slično.

Vrijednost ovog projekta nije toliko u novcu – iako ni te sume nisu male, kao što smo na početku vidjeli – već u okupljanju građana koji su spremni na dodatni osobni angažman, na aktivno stvaranje, na suodgovornost. Takvi projekti osnažuju postojeće i stvaraju nove veze u lokalnoj zajednici. Te su veze važne i višestruke: one su osobne, ljudske, ali i ekonomske, veze između javnog i privatnog, između institucija i ljudi, veze koje grad čine zajednicom ljudi, a ne samo mrežom cesta i zgrada.

Prijavljeni projekti mogu trajati do 6 mjeseci. U nadolazećoj 2014. godini za te je projekte osigurano ukupno 180.000 kuna, a predviđamo da ćemo odobriti 6-8 projekata. Svi prijavljeni projekti moraju uključivati doprinos zajednice u iznosu od najmanje 10% vrijednosti ukupnog projekta. Ali to nikada dosad nije predstavljalo problem, kao što se vidi i iz već navedenih podataka o sredstvima koje su građani prikupili iz donacija ili pravnog sektora.

Ako imate ideju i ako ste dio grupe građana koja se želi angažirati, još uvijek imate vremena. Natječaj je nedavno detaljnije prezentiran, a sve potrebne informacije naći ćete i na stranicama Riječkog Programa lokalnog partenrstva  Ako vam treba pomoć, nemojte se ustručavati: Odjel za gradsku samoupravu i upravu pružat će zainteresiranim prijaviteljima tehničku potporu za pripremu prijedloga projekta. Odjel gradske uprave za komunalni sustav pak, osigurat će vam stručnu pomoć u utvrđivanju građevinskog i hortikulturnog rješenja uređenja, obračunski nadzor radova kao i ostale stručne savjete voditelju projekta.

Hvale vrijednu pomoć pruža i Udruga SMART koja organizira radionice o pisanju prijedloga projekata 11. i 18. studenog.

Premda mediji ne pokazuju naročito zanimanje za ovakve projekte, lokalna zajednica ih je itekako prihvatila. Naposljetku, štogod tko mislio, grad je jedna cjelina, koju dijelimo svi zajedno: svi smo građani Rijeke. A upravo donesena Strategija razvoja Rijeke do 2020 u tri glavna cilja ubraja upravo razvoj zajednice i njenih vrijednosti.