U petak sam 10. put predao ključeve Rijeke Meštru Toniju, a time i desetcima tisuća sugrađana koji uživaju u petom godišnjem dobu, kako u Rijeci zovemo naš karneval. Neki ga obožavaju, neki ga prihvaćaju kao zanimljivo događanje, a neki ga ne vole. No, ostaje činjenica da još nije bilo događanja u novijoj povijesti koje na ulice grada može privući toliko gledatelja kao završna karnevalska povorka.

Meštar je, naravno, uz ključeve dobio i novu prekrasnu kraljicu, Bojanu Batinicu iz karnevalske skupine »Bria«.

Siguran sam da će se i ove godine veseliti i brojni sudionici karnevalske povorke, i one dječje i one završne, koja će se održati baš na Valentinovo. Očekujemo, naravno, brojnu publiku u kojoj ce biti i puno posjetitelja iz drugih krajeva Hrvatske, ali i iz inozemstva. Do sada je svoj dolazak najavilo petnaestak veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj, unatoč činjenici da ove godine neće biti tradicionalnog humanitarnog bala u Guvernerovoj palači.

Odlučio sam da ove godine ne organiziramo bal jer smatram da u godini opterećenoj brojnim problemima kao posljedicama recesije i krize, kada mnogi sa strepnjom razmišljaju o svojoj egzistenciji, ne bi bilo primjereno organizirati takvu zabavu za ipak relativno mali broj gostiju. No, baš zbog brojnih kojima je naša pomoć potrebna pozvao sam sve one koji inače sudjeluju na balu da se priključe u prikupljanju novčane pomoći za sklonište za beskućnike Ruže sv. Franje. Tako ćemo očuvati humanitarni karakter karnevalskih događanja iako bala neće biti.

Predajući Meštru Toniju ključeve i pravo da vodi gradi, prisjetio sam se nekih događanja od početka ove godine na koje sam, kao Riječanin, izuzetno ponosan.

Prvi je sam doček Nove godine na Korzu koji je prošao u dobrom raspoloženju, bez ijednog incidenta i sa desetak tisuća ljudi na Korzu unatoč kiši i najavljenom bojkotu i prosvjedima zbog nastupa Bajage i Instruktora. Rijeka je još jednom dokazala da nerazumna ksenofobija ovdje ne prolazi pa čak niti kad se pokuša koristiti u dnevno političke svrhe. Naravno, ne treba zaboraviti da su nastupili i odlični TBFovci, koji su mi pojeli dosta živaca svojim izletom do Splita i nazad… A zanimljiv je bio i nastup nove nade riječke rock scene One Piece Puzzle koji su upravo prošle godine izdali svoj novi CD ocijenjen kao ponajbolji album u 2009.

Naravno, ponosan sam i na činjenicu da smo izabrali novog predsjednika Ivu Josipovića, a posebno na činjenicu da je Rijeka uvelike pridonijela njegovoj pobjedi jasno pokazavši da nas više nitko ne može dijeliti na ideološkoj razini plašeći bilo koga crvenom bojom

Ma, uostalom, sada ostavljam ozbiljne teme Meštru Tonija, a ja odoh na pivu i dobru zabavu.