E, baš mi je ovaj vikend bio super. Nakon što sam u subotu podijelio Riječankama više od tisuću ruža na Korzu, čestitajući im tako 8. mart, što činim već petnaestak godina s velikim zadovoljstvom, otputovao sam za Kranjsku goru gdje me čekalo veselo skijaško društvo. Iako osobno ne skijam, proveo sam jedan zanimljiv vikend. Nakon što sam u nedjelju navijao, a zatim se i veselio uspjehu našeg Ivice Kostelića na strmim obroncima Vitranca krenuo sam u obilazak mjesta dobro mi poznatih iz mlađih dana.

Naime, u srednjoškolskim i studentskim danima intenzivno sam se bavio planinarenjem, a pomalo i alpinizmom i gotovo da nije bilo vikenda kada ne bih obuo gojzerice i ranim jutrom krenuo u planine. U tom sam razdoblju obišao sve što se moglo u riječkoj okolici, Gorskom kotaru, Velebitu, Slavoniji, a uspio sam savladati i cijelu slovensku planinarsku transverzalu od Kopra do Maribora. Bilo je tu i uspona na pojedine vrhove u Makedoniji, poput Pelistera, Durmitora u Crnoj Gori, ponešto vrhova u talijanskim Dolomitima i – Toubkal, najviši vrh Atlasa u Maroku.

Životne okolnosti odnijele su me kasnije drugim interesima, a izlet u Kranjsku Goru probudio je brojne lijepe uspomene. Obišao sam u jednom danu, doduše autom, mnoga mjesta koja sam ranije obilazio pješke na višednevnim planinarskim turama po Sloveniji. U samo jednom danu posjetio sam prekrasnu dolinu Tamar gdje su se, na velikoj skakaonici prirodno uklopljenoj u padinu brda, obavljale pripreme za završetak Svjetskog kupa u skijaškim skokovima idućeg tjedna. Zatim je uslijedila vožnja do Vršiča, prekrivenog debelim snijegom uz prekrasan pogled na okolne vrhove, obasjane suncem, koje sam uglavnom savladao u mlađim danima. Slijedio je posjet dolini Vrata, iz koje sam uživao u pogledu na impresivnu sjevernu stijenu Triglava. Zatim obilazak Bleda i Bohinja, a da ne bi ispalo da sam se samo vozio, na kraju sam se ipak i popeo do izvora Savice nad Bohinjskim jezerom iako je put bio dobrano prekriven snijegom. Uživao sam u tišini šume, koju je narušavao samo zvuk Savice i škripanje snijega pod mojim gojzericama.

Moram priznati da se već dugo nisam tako dobro odmorio. Zaboravio sam na svakodnevnicu, sjednice Poglavarstva, aktualni sat, politiku, municipalne i korporativne obveznice i sve ostalo. Baš sam uživao i shvatio sam da bih si to morao češće priuštiti.