Pred neku godinu, svjetski poznat i nagrađivan SF pisac, profesor medijske kulture i dizajna, futurist, bloger i novinski kolumnist Bruce Sterling je na proputovanju kroz Rijeku pohvalio našu gradsku Wi-fi mrežu. Upravo ovih dana Sterling plovi Jadranom kao gost na Brodu knjižari – Brodu kulture, kulturno-turističkom projektu koji je započeo 31. srpnja u Krku, a završit će 14. kolovoza pristajanjem u Makarskoj.

Nedavno sam surfajući naletio na njegov izvrstan intervju na temu gradova i urbaniteta općenito, na portalu Shareable.net. Evo izvatka:

Shareable.net: Koje aspekte urbanizacije smatrate vrijednijima a koje opasnijima?

Bruce Sterling: Pa, “vrijedniji” bi aspekt, ili bar zanimljiviji, bio taj da veći gradovi u posljednje vrijeme postaju sve više “urbano informatički”. Trenutno se zbiva puno inovacija u urbanom tkivu. Izgleda da gradovi posjeduju političku energiju u eri kada nacije oslabljuju iz dana u dan. Primjerice, Velika Britanija je škripeći financijski brodolom, dok London pod vodstvom gradonačelnika Borisa Johnsona predstavlja neočekivano živahnu scenu.

Također bih želio dodati da će veliki financijski centri u određenim gradovima diljem planeta zasigurno ubiti milijune ljudi tako što će uništiti naše sigurnosne socijalne mreže u ime imaginarne financijske efikasnosti koju ti centri zagovaraju. Tisuću je puta vjerojatnije da ćete umrijeti zbog nečega što je neki bankar u nekom gradu učinio 2008., negoli od nečega što je neki afganistanski terorist učinio 2001.

Cijeli intervju, na engleskom jeziku, možete  pročitati ovdje.

Tekst: V. Obersnel