Dragi sugrađani,

krajem prosinca predložit ću Gradskom vijeću povećanje prireza od 1.1.2011. sa 6,25% (koliko je iznosio od 1993. godine do sada), na 12%.

Ovim se prijedlogom ne ponosim, ta odluka jedna je od težih koje sam morao donijeti u proteklih 10 godina i ne radi se samo o tome da “nije popularna”, nego je i u svojevrsnom neskladu s mojim promišljanjem socijal-demokratske politike. No, unatoč svemu tome – ova je odluka neizbježna.

Grad Rijeka će u 2011. godini u proračunu izgubiti oko 60 milijuna kuna (o čemu sam pisao u prethodnom postu) i to zbog porezne politike Vlade Republike Hrvatske koja, da bi napunila državni proračun, otima prihode gradovima i općinama. Jedini način na koji gradovi mogu pokušati nadoknaditi gubitak jest podizanje prireza ili podizanje komunalne naknade (jer to su izvorni prihodi lokalnih proračuna). Dosadašnje gubitke pokušali smo, među ostalim, amortizirati smanjenjem plaća zaposlenika uprave i svih proračunskih korisnika za 10% i odricanjem od božićnice čime smo uštedjeli oko 20 milijuna kuna. No, situacija je i dalje teška.

Dakle, što mogu učiniti? Mogu ostaviti prirez na 6,25% i skidati izdatke proračuna (smanjiti socijalni program, subvencije vrtića, produženog boravka, naknade za umirovljenike…) ili mogu povećati prirez i ostaviti socijalne izdatke proračuna kakvi jesu. Odlučio sam se za ovo drugo. Zašto? Jer mislim da je pravednije. Prirez je postotak poreza na dohodak – dakle iznos koji će se iz plaće svakog Riječanina ili Riječanke slijevati u proračun Grada ovisi o iznosu plaće. Oni koji imaju veću plaću izdvajat će više, oni s manjom manje. A socijalna davanja onima koji su u potrebi, subvencije vrtića, naknade za umirovljenike i dr. ostat će na dosadašnjoj razini.

No, ne želim da ovo povećanje prireza doživite kao harač. Niti želim da se osjećate iznevjerenima s moje strane budući da sam oduvijek tvdrio da nije pravedno (iako jest najlakše) uzeti građanima što više novaca koroz poreze pa im vraćati populističkim mjerama i tako “kupovati” njihovu naklonost. Ova mjera nije to. Ova mjera je samo djelomično nadoknađivanje manjka prihoda u gradskom proračunu koju je mijenjanjem poreznih zakona napravila Vlada RH i to ne činim da bih ponudio populističke mjere i razne nerealne pogodnosti nego kako bih zadržao razinu pomoći socijalno ugroženom dijelu građana i subvencije koje olakšavaju život ostalim građanima. I zato, ukoliko se porezna politika Vlade promijeni i ukoliko dođe do stvarne fiskalne decentralizacije u kojoj će gradovi moći računati na realne prihode od poreza s obzirom na djelatnosti koje obavljaju, u budućnosti ću predložiti smanjenje stope prireza kao što sada predlažem povećanje.

Što ovo povećanje prireza na 12% za vas kao Riječane konkretno znači? Od brutto iznosa plaće vi plaćate 12, 25 ili 35% poreza na dohodak, a od tog iznosa 6,25 % išlo je kao prirez u gradski proračun (dakle, ne 6.25% od cjelokupne plaće, što me mnogi pitaju, nego od postotka poreza na dohodak). U prijevodu, ako primate prosječnu plaću od 5.409 kuna vaš porez na dohodak iznosi 591 kunu i on se raspodjeljuje na državu, županiju i grad, a u gradski proračun je do sada od vaše plaće kao prirez ulazilo 37 kuna, a sada će ulaziti 34 kune više. Kako se radi o postocima, jasno je da će oni s plaćom manjom od prosječne izdvajati manje, a oni s plaćom većom od prosječne izdvajat će više. Što se tiče umirovljenika, oni koji imaju mirovine manje od 3.200 kuna ne plaćaju porez na dohodak, pa tako ni prirez.

Radi usporedbe s drugim gradovima, navest ću primjere – prirez u Zagrebu iznosi 18%, u Dubrovniku 15%, u Osijeku 13%, u Velikoj Gorici, u Karlovcu, u Bjelovaru i dr. 12%, u Splitu, u Varaždinu i dr. 10%. Rijeka je, dakle, do sada imala daleko najniži prirez među velikim gradovima. A tako bi i ostalo da promjenama Vladine porezne politike ne ulazimo u manjak od gotovo 60 milijuna kuna u 2011.

Prevedeno u velike brojke, gradski proračun će od izgubljenih 60 milijuna kuna, ovim povećanjem prireza nadoknaditi 23 milijuna kuna. Dakle, i dalje nedovoljno, ali barem nećemo morati rezati izdatke koje sam ranije spomenuo. Ono što ćemo, zbog i dalje prisutnog manjka, morati rezati bit će nadgradnja standarda koja se očituje u kulturi i sportu budući da ni kultura ni sport nisu vitalne funkcije. Iako su te djelatnosti bitne, u financijskoj krizi nisu od životnog značaja i jasno je da, na neki način, prve “stradaju”. Zato će u proračunu za 2011. godinu biti predloženi manji iznosi za područja kulture i sporta nego prijašnjih godina.

Dakle, ni podizanje prireza, ni rezanje troškova kulture i sporta definitivno nisu potezi zbog kojih sam sretan, ali predstavljaju balansiranje na granici mogućeg u situaciji koja je gotovo nemoguća, a koja se ne događa samo nama u Rijeci, nego se događa i u mnogim drugim gradovima. Zato i drugi gradonačelnici i načelnici razmišljaju o ovakvim mjerama, i mislim da je pitanje dana ili mjeseca kada će to morati najaviti i ostali. Da, to nije popularno, to nije nešto čemu se veselimo, to nije nešto zbog čega ćete aplaudirati. I toga sam svjestan. Zato vas samo molim da pokušate razumjeti. I hvala vam na tom razumijevanju.

Tekst: V.Obersnel