Ne znam jeste li vidjeli kalendar “Čki Čki” od Peek&Poke-a. Uglavnom, u njemu iduća godina završava s 21.12. kada je navodno, prema kalendaru Maya, najavljen smak svijeta, ili kraj svijeta ili velika poplava koja će uništiti svijet ili već nešto tome slično.

Mislim da je to već peti ili šesti sigurni smak svijeta za koji sam čuo od 60-ih godina do sada. I ni jedan se do sada nije stvarno dogodio pa nekako iskustveno vjerujem da neće ni ovaj. Odnosno, sve ovisi o tome kako tko doživljava smak.

Jedno je sigurno, 2012. neće biti laka. Na neki način bit će i teža od ove za nama jer, nakon nedavnih političkih promjena koje su građani željeli i izglasali, očekivanja su veća, nade su veće, a objektivne procjene nisu nimalo lijepe.

Čitao sam članak u prilogu Privrednog vjesnika u kojem Dr.sc. Uroš Dujšin, ekonomski analitičar, najavljuje da izlaz iz krize možemo očekivati tek 2018. godine. Pritom se poziva na prošle dvije velike krize, onu iz 1929. koja je trajala do izbijanja Drugog svjetskog rata 1939. i na krizu iz 1973. godine nakon koje je poboljšanje gospodarske situacije nastupilo tek 1983. Iskreno, ideja da će razdoblje krize trajati još sljedećih 6 godina me zastrašuje. No, spomenuti ekonomski analitičar naglašava u tom tekstu nešto što smatram puno bitnijim od proročanstva “do koje točno godine će kriza trajati”. Naime, kako Dr. Dujšin navodi u tom članku, svaka kriza do sada prevladana je nekom novom “tehničkom revolucijom” (od industrijske revolucije, preko pojave parnog stroja i željeznice, pa automobilske industrije, petrokemije i farmaceutike nakon Drugog svjetskog rata, do informatičke revolucije tj. informatičkih tehnologija i razvoja telekomunikacija koje su pokrenule uspon nakon krize iz 1973). Točnije, ili preciznije, ovaj ekonomski analitičar kaže da u pokretanju izlaska iz krize glavnu ulogu imaju stvaralački, kreativni poduzetnici koji tehnička otkrića pretvaraju u privredne inovacije putem investicija. Zvuči totalno logično. Ali ujedno je to i posve globalna stvar, a samim time u rukama je globalnih silnica. No ono što možemo napraviti je plivati u istoj struji, biti svjesni ovih činjenica i znati da u ovakvim vremenima preživljavaju samo najsposobniji i najuporniji i da nekonkurentni sektori, koji oni god bili, neće “preživjeti” krizu.

No, ne želim se osvrtati samo na crne prognoze o dugotrajnom razdoblju izlaska iz krize i na proročanstva o smaku svijeta. Pred nama su ipak i dani blagdana, obiteljskog okupljanja i veselja. Dobre emocije u tim malim svjetovima naših domova neće pomutiti ni najcrnje prognoze. Dapače, u teškim razdobljima nekako se i lakše povezujemo, iskrenije se okrećemo jedni prema drugima i postajemo svjesniji koliko smo zapravo posve ljudski upućeni jedni na druge.

Stoga koristim ovu priliku kako bih vam svima poželio ugodne i mirne blagdanske dane, pune ljubavi i vedrine. U nadolazećoj 2012. godini više od svega trebat će nam strpljenje, solidarnost i optimizam. I zato vam od svih dobrih želja u idućoj godini najviše želim da budete okruženi ljudima koje volite, koji vas razumiju i kojima vi možete ponuditi razumijevanje.

Uz optimizam, međusobno poštovanje i povjerenje, prebrodit ćemo i godinu pred nama. A bolji dani sigurno će stići.

Sretno vam!

 

Tekst: V. Obersnel