Nedostatak novih radnih mjesta, neprestane brze mijene na tržištu rada, neprilagođenost obrazovnog sustava, dugi radni vijek radno aktivnog stanovništva – sve su ovo problemi koji muče ne samo Rijeku i Hrvatsku, već i cijelu Europu, u kojoj je sve više mladih nezaposleno. 

Svjetska iskustva i inicijative pokazuju da se za rješavanje ovog problema pored tradicionalnih mjera poticanja zapošljavanja moraju razvijati i novi pristupi. Treba napomenuti da je Rijeka i proteklih godina poduzimala mjere u ovom pravcu, pa je među ostalim osnovala i dva poduzetnička inkubatora, Rujevicu i Torpedo, a sada pokreće i prvi riječki start-up inkubator.

Start-up inkubatori sasvim su novi oblik poduzetničke infrastrukture. Od postojećih poduzetničkih inkubatora bitno se razlikuju, jer rad ne podrazumijevaju da uključeni već imaju osnovanu tvrtku ili obrt, što je mladim ljudima dosada predstavljalo veliku zapreku. Start-up, kao što  ime i sugerira, pruža potporu fizičkim osobama u početnom osmišljavanju i postavljanju poslovnih modela. Uobičajeno je, ali ne i nužno, da se start-upovi pokreću u sektoru informatičkih tehnologija, koje se vrlo lako povezuju s globalnim tržištem. Start-up omogućuje razvoj ideja u djelatnostima koje ostvaruju visoku zaradu i visoku stopu zapošljavanja, pa neki stručnjaci predviđaju da bi start-up sektor u narednih par godina u Hrvatskoj mogao otvoriti i 10.000 radnih mjesta. Da ovo nije tek puki san, govore i podaci o tome kako su se neke mlade hrvatske start-up tvrtke uspjele na globalnom tržištu,  poput recimo riječkog WhoAPI  ili osječkog Farmerona.U Hrvatskoj je u protekloj godini start-up scena snažno zaživjela. U cijeloj priči važnu ulogu igra i inicijativa privatnog sektora koji djeluje kroz ZIP, Zagrebački inkubator poduzetništva, kojem se kao partner priključilo zagrebačko Sveučilište. Njihova iskustva i namjera širenja start-upa vrlo su zanimljiva i zasigurno će biti korisna u Rijeci. 

Kako je zamišljen riječki start-up inkubator? 

Grad Rijeka je kao sjedište inkubatora namijenio i opremio prostor u Ružićevoj ulici, i on će sa radom službeno započeti u veljači 2013. Mlade osobe, do 29 godina starosti,  mogu kao pojedinci ili timovi prijaviti svoje poslovne ideje na natječaj koji je raspisao Grad Rijeka.  U svojoj prijavi moraju opisati koliko je njihova ideja inovativna, postoji li na tržištu potreba za takvim proizvodom, da li će ta ideja značajno nabolje promijeniti ustaljene tržišne procese ili predstavlja potpunu novinu, te da li takvo rješenje donosi ekonomsku prednost odnosno uštedu u odnosu na postojeće stanje. Oni čije poslovne ideje prođu ovaj natječaj, ulaze u prvi riječki start-up inkubator. 

Start-up inkubator je puno više od opremljenog uredskog prostora. On podrazumijeva rad sa stručnim mentorima koji će mladim kreativnim i obrazovanim ljudima omogućiti da svoju poslovnu ideju prilagode stvarnim tržišnim okvirima, u smislu razrade ideje, prava zaštite intelektualnog vlasništva, marketinga, poslovnih kontakata i slično. Pored toga, stvara se veza između start-upova i ulagača, tzv. poslovnih anđela, koji su u Hrvatskoj udruženi u organizaciju CRANE, koja je dosad već investirala u start-up projekte visokog rizika. 

Bitno je naglasiti da je mreža savjetnika organizirana na volonterskoj osnovi. Riječ je o entuzijastima koji su svoja iskustva i  znanja te dio slobodnog vremena spremni donirati za opću dobrobit šire zajednice, a njihove usluge u prvoj fazi, takozvanoj predinkubaciji, bit će besplatne. Prvi najavljeni mentor u Rijeci bit će Hrvoje Hudoletnjak, a otvoren je poziv i za druge mentore. 

Svakako ohrabruje i činjenica da je Ministarstvo poduzetništva s partnerima najavilo da će od sredine iduće godine start-upovima započeti odobravati mikro-kredite u visini do 70.000 kuna. U 2014. se u istu svrhu iz EU fondova očekuje predviđena svota od 50.000 milijuna eura. 

Dakle, bez obzira na to da li možda imate mentorska znanja s kojima želite sudjelovati u nastajućoj hrvatskoj start-up sceni, ili imate ideju za koju mislite da bi mogla postati sljedeći Google ilI Skype, pozivam vas da se prijavite na natječaj za start-up inkubator.

U svakom slučaju, vidimo se na prvoj riječkoj start-up konferenciji u srpnju 2013!