Do službenog otvorenja kulturno-umjetničkog programa kojim  Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture – kako pokazuju službeni brojači EPK na webu i na Jadranskom trgu – ostalo je manje od 140 dana

PROGRAM

U tjednu za nama počeli smo s predstavljanjem programskih cjelina i konkretnih naslova koji će u Rijeci biti izvedeni 2020. Ta će se predstavljanja programa pred medijima koji čine sponu do publike, građana Rijeke i Hrvatske, nastaviti tijekom rujna i listopada.

U petak je u Novom listu objavljen podlistak o EPK projektu s dijelom programskih naslova, a tiskaju se i programske brošure, te Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture predstavljamo i u inozemstvu.

Kulturni program u 2020. godini Europi će predstaviti Rijeku ali istovremeno u središte pažnje postaviti i aktualna europska kulturno-društvena pitanja. Središnje programske teme:  voda, rad i migracije u programu se pojavljuju kroz  izložbe, konferencije, festivale, predstave, koncerte, opere, u projektima lokalnih udruga, uređenjima prostora, u susretima i druženjima Riječana te građana Hrvatske i Europe.

NOVE ZGRADE INDUSTRIJSKE BAŠTINE

Infrastruktura koju gradimo nešto je što ostaje generacijama koje dolaze kao mjesto na kojem će stvarati svoje nove priče. Svjesni jedinstvene prilike, odmah po izborenoj tituli zdušno smo se bacili na pretvaranje  kompleksa bivše tvornice Benčić u tzv. Kvart kulture

Premda se nekima ovo činilo preambiciozno i neostvarivo, drago mi je što sada mogu reći da gradnje teku prema planu.

Prvi stanar novog kvarta kulture bio je MMSU, koji se u Benčić  uselio 2017. te odmah krenuo s bogatom programskom aktivnošću.

Trenutno se iz dana u dan može promatrati i napredak u gradnji Dječje kuće. 

Smještena u tzv. Ciglenoj kući, Dječja kuća je i u međunarodnim okvirima  jedinstveni projekt, buduće mjesto kreativnosti i edukacije najmlađih Riječana, čvrst zalog za budućnost. U očekivanju dovršetka Dječje kuće, oni koji će i u budućnosti biti njeni stanovnici, pokrenuli su među građanima izvrsno prihvaćen dječji festival Tobogan, kao projekt koji najavljuje buduće aktivnosti Dječje kuće, ali i za koji želimo da nastaviti živjeti i nakon 2020.

Paralelno s Dječjom kućom, dovršava se i rekonstrukcija Palače šećerane koja će postati novi dom Muzeja Grada Rijeke. 

Na samom kraju, u ex-Benčić će se useliti i Gradska knjižnica Rijeka,

čime će Rijeka dobiti zgradu gradske knjižnice koja odgovara potrebama, veličini i značaju našeg grada.

Van samog kompleksa Benčić, zgrada ex-Bernardija preuređena je u RiHub kao prostor coworkinga, koji već punom parom ugošćuje predavanja, radionice i međunarodne konferencije.

Ovom spisku infrastrukturnih  projekata treba svakako pribrojiti i brod Galeb, koji će u sastavu Muzeja Grada Rijeke udomiti jedinstven muzejski postav i uslužne sadržaje.  Koliko je ovaj projekt atraktivan u međunarodnim okvirima, govori i podatak da se strani novinari praktički na tjednoj bazi raspituju za njega i posjećuju ga.

LJUDI – NAJVEĆA SNAGA PROJEKTA

Od trenutka kada smo se kandidirali vjerovao sam da će ovaj projekt, ako izborimo titulu, kao što i jesmo – i to u vrlo oštroj konkurenciji – biti važan pokretač dobre energije u gradu.

I nisam se prevario. Riječani su se uključili – i kao posjetitelji u predprogramima koji su se održavali kroz protekle tri godine, i kao sudionici edukacija koje su provođene, i kao pokretači malih civilnih akcija i zelenih inicijativa u uređenju grada – ali i kao organizatori kulturnih događanja za 2020.  Sudioničke brojke su impozantne i čine me ponosnim na građane ovog grada.  Bitno šire, građani čitave Primorsko goranske županije, malih ali aktivnih mjesta, uključili su se u programsku cjelinu 27 susjedstava.

POLEMIKE  U LUCI RAZLIČITOSTI

Očekivano, projekt je pokrenuo i neke polemičke tonove. Raspravljalo se o promo video spotu Dalibora Matanića, raspravljalo se opravdanosti infrastrukturnih projekata, a raspravljat će se i nadalje. Jer to je dobro.

Svaka polemika pomaže „brušenju“ svakog ozbiljnog projekta. Svi naši lokalni otvoreni razgovori potvrđuju da je upravo Rijeka stvarno mjesto dijaloga, prava luka različitosti.