Pred malo više od dva tjedna Rijeka je i službeno krenula u utrku za naslov Europske prijestolnice kulture 2020.

Europska prijestolnica kulture nije tek protokolarni naslov ili utješna lenta koju neko europsko tijelo svake godine dodijeli nekom drugom europskom gradu. Europska prijestolnica kulture, skraćeno EPK, složeni je i višegodišnji krovni projekt koji odabrani grad provodi tijekom ukupno sedam godina i koji kulminira naslovnom godinom kada odabrani postaje domaćin brojnim događanjima i projektima. EPK dokazano donosi brojne kulturne, ekonomske i druge dobrobiti, a redovno i urbanu obnovu.

Zbog svega toga je naslov EPK vrlo atraktivan, a utrka za naslov prilično napeta. Baš kao i u bilo kojem drugom međunarodnom natjecanju i tu imamo definirane propozicije, pragove i bodove za prolazak, rigorozne provjere, polufinaliste i finaliste.

Rijeka je ovu kandidaturu ozbiljno shvatila. Radna grupa sastavljena od stručnjaka iz cijele zemlje izradila je koncept kandidature. Rijeka pregovara i s desetak europskih gradova o različitim oblicima partnerstva, a održani su konzultativni sastanci s bivšim gradovima prijestolnicama kulture, gradovima koji su proglašeni prijestolnicama u razdoblju do 2020. te gradovima kandidatima. Kako projekt EPK uvijek nadilazi granice samog grada, Rijeka je potpisala i sporazum s Opatijom, riječkim Sveučilištem i primorsko-goranskom županijom.

Međutim, da bi ovaj projekt zaista zaživio, potrebno je da se u njega uključi što veći broj sudionika, od institucija, udruga i pojedinaca kako bi se postiglo da to bude istinski gradski projekt, a ne projekt Gradske uprave.

U tu svrhu pokrenute su i najnovije e-konzultacije u koje su pozvani svi koji svojim prijedlozima i sugestijama žele sudjelovati i oblikovati kandidaturu. Vjerujem da će svatko naći nešto što će ga zaista zaintrigirati i o čemu će nešto imati za reći. Riječka kandidatura temelji se na četiri teme, četiri velike riječke priče, a to su: rad, manjine, voda i luka.

Uključite se još danas: svaki konstruktivni prijedlog i sugestija su dobrodošli i bit će bit će uključeni u zaključak ove široke javne rasprave.

 

Tekst: V. Obersnel