U utorak je Rijeka ugostila Hannesa Swobodu, poznatog europskog socijaldemokrata i prijatelja Hrvatske.

Swoboda se na Kampusu susreo i s riječkim studentima, s kojima je zapodjenuo živi razgovor o europskim perspektivama mladih i viziji razvoja Europe. Zrela i informirana pitanja koja su studenti ovom prilikom postavili smatram sigurnim pokazateljem da naši mladi ljudi znaju razmišljati kako realistički i pragmatično, tako i u kontekstu širokih, uistinu europskih perspektiva, uključujući i promišljanje vanjske politike. Europa je uvijek bila više od pukog zbroja ovih ili onih činjenica. Sama Europska Unije je, bez obzira na nedostatke, trenutno najsmjeliji politički projekt na planeti. Cijeli svijet pomno prati kako je moguće da zemlje tolikih različitih kultura, jezika i zaraćenih povijesti funkcioniraju pod istim krovom. Diljem planete analitičari premjeravaju i prate krizu europskih institucija, strukturna, ekonomska, i kulturna previranja. I unatoč svemu, cijeli svijet smatra kako je Europa i dalje najpoželjniji kontinent za život.

Daleko do toga da u samoj Europi manjka razumne, a opet radikalne kritike. Upravo u Europi se javila najsnažnija kritika neoliberalnog kapitalizma, i upravo najnapredniji svjetski ekonomisti i drugi stručnjaci mlađih generacija pokreću nove inicijative za radikalnu financijsku i organizacijsku reformu EU, reforme koje uvelike idu usuprot nacionalizmima i podivljalom kapitalu, a za dobrobit i napredak ukupnog društva.

Ono što mnogi euroskeptici – čiji zastupnici uredno primaju plaću i penzije iste te Unije – očito ne znaju je da se upravo unutar EU i dalje odvija 50% svih socijalnih transfera na svijetu. Pod socijalnim transferima mislim na sve ono što svrstavamo pod socijalnu pomoć koja nije namijenjena kriznim situacijama, a pojavljuje se u raznim oblicima. Sve ostale najrazvijenije zemlje svijeta nisu zajedno dorasle takvoj socijalnoj i – recimo to otvoreno – socijalističkoj snazi. U narednih 7 godina, kao jedan od svojih glavnih ciljeva, EU je postavila potpuno iskorjenjivanje siromaštva na svom tlu. EU je i dalje svjetski vođa u inicijativama novih demokratskih modela izravne i participativne demokracije, u kojim sada ravnopravno na svom jeziku mogu sudjelovati i građani Hrvatske.

Sada, kada nas praktički samo mjesec dana dijeli od prve godišnjice pridruženja Republike Hrvatske Europskoj Uniji, parafrazirat ću stajalište mnogih europskih intelektualaca, koji kažu da se Europa ne širi, već se ujedinjuje. Na putu svemu što je dobro u Europi, kao što je to povijest toliko puta pokazala – stoje ponajviše pohlepa neoliberalnog kapitalizma i nacionalizmi. Oboje su uskogrudni, opasni i oboje su bez ljudskog lica.

Kada u nedjelju, 25. svibnja izađemo na naše, europske izbore, imamo priliku dati svoj glas da sve ono što je dobro na našem kontinentu ne samo tako i ostane, nego i da raste i razvija se.

 

Tekst: V. Obersnel