Dragi sugrađani, Riječanke i Riječani!

Krajem svakog prosinca gledamo u budućnost i nove prilike,  uz iskrene želje za sve najbolje u godini koja nam dolazi. Istovremeno se i prisjećamo što smo dovršili, što pokrenuli, što učinili u godini koja je na izmaku. U svakom gradu, pa tako i u Rijeci, to uključuje realizaciju zacrtanih strateških ciljeva i projekata, pokretanje novih inicijativa na svim planovima, ali i gradnju onog teže uhvatljivog, društvenog tkiva, urbanog zajedništva koje nas sve povezuje.

Stoga, ponovno koristim ovu prosinačku prigodu da se svim građankama i građanima, svim privremenim stanovnicima, prijateljima i posjetiteljima Rijeke iskreno zahvalim na svakom, pa i najmanjem doprinosu koji naš grad čini – Rijekom.  Neosporna je činjenica da su izgradnja i ulaganja važni. Međutim, duh grada, njegovo bilo, ono po čemu je grad prepoznatljiv i zbog čega u njemu odabiremo živjeti ili ga posjećivati uvijek i prije svega čine – ljudi.

To su Riječani i ove godine pokazali u bezbrojnim primjerima. A to je dokazao i odabir Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. U politički zahtjevnoj godini, u kojoj nismo imali stabilnu – a u kulturnim pitanjima često nam niti naklonjenu – vladu, stručna međunarodna komisija upravo je Rijeku odabrala za EPK 2020.

Ove je godine prvi rođendan proslavila Urbana aglomeracija Rijeka, kojoj je za ostvarenje cijelog niza projekata na području aglomeracije na raspolaganju 50-tak milijuna eura.

Započela je i realizacija najveće investicije Luke Rijeka u posljednjih 40 godina – modernizacije i izgradnje pozadinskog terminala Škrljevo.

Osigurali smo sredstva EU za izgradnju novog Centralnog uređaja za pročišćavanje, s mrežom od 200 km nove kanalizacije,  što je jedan od dosada najvećih projekata na području Rijeke i okolnih općina, barem kada je u pitanju vodno gospodarstvo.

Slika oporavljenog riječkog poduzetništva pokazuje  drugačije  stanje od onog koje se često koristi u dnevno-političke svrhe i o kojem se paušalno govori u negativnom kontekstu. No, brojke opovrgavaju katastrofičare. Prema podacima dostupnima za 2015., u Rijeci je rastao broj zaposlenih, a prihodi su u odnosu na 2014. porasli za  12% te iznose ukupno 18,3 milijarde kuna. 

Na lokalitetu Sušak, započela je konačno i gradnja nove bolnice. Treba spomenuti i 2,9 mil. kuna vrijedno centralno reciklažno dvorište u Mihačevoj dragi. Grad je uložio 13,5 mil. kuna u obnovu i uređenje ukupno devet škola te 14 vrtića. Novootvoreni Studentski dom na Kampusu omogućio je smještaj 750 studenata. Započeli smo i rekonstrukciju dvaju novih vrtića, na mjestima sadašnjih vrtića „Morčić“ na Gornjoj Vežici i „Đurđice“ na Vojaku, što je investicija vrijedna 37 mil. kuna, a sljedeće će se godine krenuti u izgradnju novog vrtića na Rastočinama  te vrtića za djecu  koja predškolski odgoj polaze na talijanskom jeziku.

Otvoren je multisenzorički park u učeničkom domu Podmurvice, Park znanosti u parku na Mlaci, postavljene su nove sprave na dječjim igralištima. U tijeku je uređenje Pavlinskog trga i ulice Janeza Trdine, kao i petog po redu parka za pse na području grada.

Posebno sam ponosan na to da je Rijeka prva u Hrvatskoj u osnovne škole uvela građanski odgoj i obrazovanje, ove godine u pete razrede, ali s čvrstim planom nastavka u idućim razredima u idućim godinama. Nadam se da će se ovaj program iz Rijeke proširiti i u ostale gradove i pokazati koliko je od mlade dobi važno ono što se u posljednje vrijeme u cijelom svijetu pokazuje kao opasno zanemareno– a to je  politička osviještenost i pismenost, tolerancija, društveno sudjelovanje i ostale vještine potrebne za svakodnevni život u modernim društvima i rješavanje konkretnih problema s kojima se suočavamo .

Uvijek na vrhu Hrvatske po socijalnoj politici, Rijeka je i prošle godine iz socijalnog programa izdvojila 10 mil. kuna za djecu i mlade.

Pored sportskih pobjeda riječkih sportaša i klubova, protekle je godine Rijeka pokazala i da može biti izvrstan domaćin vrhunskim sportskim događanjima, kada je tijekom Europskih sveučilišnih igara ugostila preko 12.000 gostiju, od čega 6.000 studenta sportaša iz 41 zemlje. Ovakav događaj omogućen je i postojećom dobrom sportskom infrastrukturom. Upravo je ove godine Rijeka na vrijeme dovršila svoje obveze,  isplativši do kraja posljednju ratu gradskih obveznica kojima su građani i investitori pomogli gradnju Bazena Kantrida.

Grad Rijeka nastavio je graditi dvosmjernu komunikaciju s građanima u čemu je i dalje apsolutni lider u Hrvatskoj. Ne dokazuje to samo ponovno priznanje za najtransparentniji proračun u Hrvatskoj. Ta se komunikacija dokazuje na nizu primjera, od sudjelovanja građana u raznim humanitarnim i drugim akcijama, do vrlo popularnog programa riječkog lokalnog partnerstva, u kojem sudjeluje na stotine volontera, uz čitav niz predstavnika javnog i profitnog sektora.

Rijeka je sve poželjnija destinacija, što zorno pokazuje višegodišnji uzlazni turistički trend s ovogodišnjih 12% više dolazaka te 21% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Vjerujem da je gore nabrojano tek kraća ilustracija, i prilog optimizmu s kojim možemo zakoračiti u novu godinu.

Stoga svim građanima i posjetiteljima Rijeke želim miran Božić, vesele i ugodne blagdane i sve najbolje u 2017. godini!

Neka nam cijela predstojeća godina zrači zadovoljstvom, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem kao temeljima života u zajednici.

Sretno svima!