Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u Rijeci je uveden produženi boravak i tako je  započelo provođenje cjelodnevne škole. U osamdesetima je uveden i cjelodnevni odgojni-obrazovni rad. Ovi oblici organizacije rada u školama i danas zadovoljavaju zahtjeve modernih obrazovnih programa, ali i znatno rasterećuju roditelje koji su često pretrpani profesionalnim obvezama.

Dolaskom svjetske ekonomske krize, Grad Rijeka je odlučio poseban naglasak staviti na održanje socijalne politike, uključujući i skrb za najmlađe.

Troškovi produženog boravka i cjelodnevne nastave u školama uključuju, kao što roditelji dobro znaju, troškove prehrane i plaće učiteljica koje provode i nadgledaju  aktivnosti u učionicama i uopće u školi.

Za primjer, od 2000. godine do 2007. godine za ove je programe Grad Rijeka utrošio preko 7 milijuna kuna. Kako je od školske godine 2007/2008. Grad počeo sudjelovati u plaćama za učiteljice, ova je brojka narasla, pa je od 2008. do danas u te programe utrošeno oko 35 milijuna kuna.

Najesen, s novom školskom godinom, za učenike nižih razreda riječkih osnovnih škola organizirat će se 87 skupina za produženi boravak i cjelodnevnu nastavu, koje će voditi 87 učiteljica. Ovaj program obuhvatit će otprilike polovicu učenika razredne nastave, točnije 2052 učenika,  od čega će najviše biti prvašića.

Što to znači za roditelje? Pri određivanju visine sume kojom će roditelji participirati u troškovima programa, Grad Rijeka uzeo je u obzir visinu plaća i broj članova kućanstva te dob učenika. Tako će produženi boravak i cjelodnevna nastava za sve prvašiće biti potpuno besplatni. Za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda roditelji će, s obzirom na svoja primanja, participirati sa sumom od 100 do 320,00 kn mjesečno. Za drugo dijete cijena će se smanjiti za 30%, za treće za 60%, dok će za četvrto dijete istih roditelja ove usluge biti potpuno besplatne. Ukoliko roditelj nema prebivalište na području Grada Rijeke, za produženi boravak ili cjelodnevnu nastavu djeteta plaćat će 450 kuna mjesečno.

Za usporedbu, u Splitu roditelji za iste usluge plaćaju i do 750,00 kuna, a u Zadru i do 500,00 kn po djetetu.

Vjerujem da često zaboravljamo kako je u krizi i samo održavanje postojećih standarda uspjeh. Činjenica da smo u sklopu ovog programa otvorili 87 novih visokokvalificiranih radnih mjesta govori da smo išli i korak dalje od pukog održavanja standarda.

Stoga sam zadovoljan što smo i u ovom dijelu uspjeli roditeljima olakšati svakodnevicu, a djeci pružiti sigurnost zadržavajući nivo skrbi za koji smo se opredijelili.

 

Tekst: V. Obersnel