U Novom listu je 19. siječnja objavljen članak novinarke Tihane Tomičić pod naslovom „Rijeka nema izbora“.

U tom je tekstu objavljen niz potpuno netočnih teza koje nisu potkrijepljene nikakvim podacima.

Da su se koristili dostupni podaci, bilo bi nemoguće napisati da aktualna gradska vlast nema nikakav odnos prema poduzetništvu, investicijama i gospodarstvu, a time ni prema zapošljavanju i ostanku mladih obitelji u Rijeci. Odnosno bilo bi nemoguće ustvrditi da Rijeka stagnira.

Zbog toga sam Novom listu već sljedećeg dana uputio Ispravak koji do dana današnjeg nije objavljen.

U njemu sam se zapitao jesu li uopće novinarki Tomičić poznati razvojni projekti Rijeke kao i podaci o rastu broja poduzetnika i broja zaposlenih u Rijeci, o rastu prihoda i investicija, odnosno, zapitao sam se razumije li ona nadležnosti lokalne samouprave.

Što god bilo, ustvrdio sam da je neinformiranost i neznanje ne mogu abolirati od odgovornosti za posve netočne teze koje je iznijela. Tim više što su one bile upakirane u huškanje čitatelja protiv mene kao aktualnog gradonačelnik i kandidata za novi gradonačelnički mandat.

Otvoreno upućivanje građana kako glasati na izborima

Budući da urednik Novog lista ispravak tog članka još uvijek nije objavio, sklon sam vjerovati da je cijeli tekst nastao kako bi obeshrabrio građane Rijeke za izlazak na izbore, odnosno uvjerio ih da ukoliko meni poklone svoje povjerenje – Rijeka će biti učmala, stagnirajuća sredina.

Kada mediji ovako otvoreno upućuju građane kako glasati na izborima i pritom iznose lažne podatke, onda je to za društvo u cjelini vrlo opasno. Radi se o ozbiljnoj manipulaciji, a budući da Novi list neobjavljivanjem ispravaka ovog i sličnih članaka krši Zakon o medijima, izgleda da se urednik osjeća zaštićeno i vjeruje da s obzirom na to neće snositi nikakve Zakonom predviđene posljedice. Ili su možda Zakonom propisane kazne puno manje od koristi koja se namjerava steći ili se stiče dokidanjem prava na objavu ispravka ovakvih članaka?

Konkretni gospodarski podaci pokazuju da Rijeka ne stagnira

Prije svega, netočno je da Rijeka stagnira. Prema podacima FINA-e za 2015. godinu (podaci za 2016. bit će dostupni u lipnju 2017.) svi ekonomsko-financijski pokazatelji riječkih poduzetnika govore o povećanju gospodarske aktivnosti.

Ukupni prihodi su u odnosu na 2014. godinu porasli za 12% i u 2015. godini dosegli gotovo 18,3 milijarde kuna. Zabilježen je veliki rast prihoda od prodaje u inozemstvu koji su dostigli 4 milijarde kuna, što je porast od 21% u odnosu na 2014. godinu. Uz navedeno, zabilježen je i pozitivan rast prihoda od prodaje u zemlji od 8% (inače, rast je konstantan od 2012. godine), a sve zajedno pridonijelo je povećanju bruto dobiti riječkih poduzetnika za više od 300%.

Inače, mali poduzetnici dominiraju u strukturi riječkog gospodarstva i to brojem poduzetnika (99%) i brojem zaposlenih (53%). Također, mali riječki poduzetnici ostvaruju 43% ukupnih prihoda i imaju udio od 43% investicija u dugotrajnu imovinu.  Mali poduzetnici su u 2015. godini, u odnosu na  2014. godinu, povećali investicije za 27% uz istodobno smanjenje financijskih rashoda za 11%.

U svih pet najznačajnijih djelatnosti riječkog gospodarstva, odnosno u Prerađivačkoj industriji, Građevinarstvu, Trgovini, Prijevozu i skladištenju te Stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima  (koje imaju udio od 85% u ukupnim prihodima), ostvaren je rast. Ukupni prihodi pet najznačajnijih djelatnosti riječkog gospodarstva u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu porasli su za 12%. Prerađivačka industrija od 2013. godine ima pozitivan trend, a u 2015. bilježi rast od 21%. Djelatnost građevinarstva  je u 2015. godini zabilježila rast od 51%, a prihodom od 1 milijarde kuna vraća se na razinu dostignutu prije krize, 2007. godine.

Također, broj zaposlenih porastao je u svim djelatnostima. U četiri djelatnosti (koje zapošljavaju 75% ukupnog broja zaposlenih) u 2015. godini je ostvaren rast zaposlenih od 8,4% u građevinarstvu, 7% u trgovini, 5,9% u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima i 4,1% u prerađivačkoj industriji. Povećanje zaposlenih u djelatnostima umjetnost, zabava i rekreacija je 41%, a u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane 11%.

Ne razumijem kako povećanje svih ovih brojki u kontekstu gospodarstva novinarka Tomičić može zvati – stagnacijom. Prava istina je da ne može pa zato nikakve brojke uz svoju tezu ni ne navodi, nego piše o osjećaju nezadovoljstva koji se pojavio u „jednoj anketi“. Niti smo vidjeli anketu, niti znamo na kolikom uzorku je napravljena, niti znamo na što se ta anketa zapravo odnosi. Ako uopće i postoji. Odnosno, može biti da je ta anketa samo jedna u nizu informacija novinarke Tomičić „iz dobro obaviještenih izvora“ koje nitko ne zna. Još je manje jasno kako je moguće da sam ja u toj anketi najpopularniji pored svih ponuđenih kandidata te ujedno toliko kriv za tobože 80-postotno iskazano nezadovoljstvo.

Fantomska anketa

Naime, novinarka Tomičić tvrdi da će svih 80% građana koji su u fantomskoj anketi iskazali nezadovoljstvo životom u Rijeci, ostati i dalje nezadovoljni ako ja pobijedim na izborima. Tako prostački jednostavno agitiranje i preporuke o glasanju na izborima ne dolaze ni sa oltara, al eto dolaze iz pera novinarke uvodničarke.

Grad Rijeka brine o svim područjima razvoja grada

Nadalje, netočno je da za Grad Rijeku ni jedno područje osim kulture, socijale i komunalne infrastrukture nije tema. Ova lokalna vlast spremno prati investicije i komunicira sa svima koji iskažu interes za ulaganjem u Rijeku, uostalom, i sama izgradnja kvalitetne komunalne infrastrukture temelj je za dolazak investitora. A kada bi novinarka bila doista poštena onda bi ponešto napisala i o skučenosti Rijeke na samo 44 km2 pa izgradnju eventualnih velikih proizvodnih pogona sagledavala i u tom kontekstu.

Dakle, sve investitore koji su u Rijeci vidjeli mjesto za razvoj svojih djelatnosti uvijek smo podupirali i pratili, naravno, u okvirima nadležnosti koje lokalna uprava ima, a te nadležnosti, novinarka bi to trebala znati, nisu božanske.

U tom smislu, podsjećam novinarku Tomičić da je, primjerice, prilikom iskazanog interesa Jadran galenskog laboratorija za širenjem poslovanja i za građenjem hale na Svilnom Grad Rijeka u rekordnom roku izdao sve potrebne dozvole i osigurao potrebnu infrastrukturu.

Podsjećam novinarku i na odnos Grada Rijeke prema brodograđevnoj industriji i na ulogu Grada u nastavku rada Brodogradilišta „3. maj“ pri čemu je Gradsko vijeće na moju inicijativu prihvatilo izdavanje garancije potrebne za ugovaranje novih brodova kada država to nije željela učiniti.

Podsjećam je i na odluku da zemljište nekadašnje vojarne na Trsatu bez naknade u cijelosti prepustimo Sveučilištu za izgradnju Kampusa kako bismo zadržali mladost u Rijeci i privukli u Rijeku i veći broj studenata.

O daljnjim ulaganjima Grada u Kampus od preko 130 milijuna kuna u godinama koje su uslijedile ne moram ni govoriti jer o tome već svi sve znaju, jedino se ugledna novinarka Tomičić pravi da o tome ništa ne zna jer se to ne uklapa u isprazne teze da se Grad pod mojim vodstvom ne bavi ničime pa Rijeka stagnira.

Eto, takva „jadna“ i „stagnirajuća“ Rijeka prepoznata je od strane neovisnih stručnjaka da bude Europska prijestolnica kulture 2020, da predvodi urbanu aglomeraciju za koju je osigurano 50 milijuna eura i da realizira najveći projekt vodoopskrbe i izgradnje kanalizacijskog sustava u Hrvatskoj koji se financira EU sredstvima i vrijedan je 230 milijuna eura.

Grube riječi otvorene mržnje prema SDP-u

I na kraju, ne sjećam se da sam ikada igdje pročitao i vidio toliku količinu mržnje nekog novinara prema nekoj političkoj stranci koliku je, u zaključnom odlomku svog teksta, novinarka Tomičić iskazala pišući o riječkom SDP-u i meni osobno. Uopće je nemoguće na to odgovoriti jednakom dozom strastvenosti. Stoga na njene tvrdnje o kukavičluku, oportunizmu, konformizmu, nedostajanju muda, mozga i morala u riječkom SDP-u mogu samo odgovoriti jedno: Tihana, sve to što mislite da vidite oko sebe, zapravo se nalazi u Vama samima i zato mi Vas je zapravo žao. Razumijem Vašu frustraciju činjenicom da se još jedna Vaša „briljantna“ procjena događanja u političkom životu Rijeke, kao i obično, pokazala netočnom.

Rijeka ima izbora i bira biti uspješna

I konačno, ja sam potpuno miran i zadovoljan brojnim projektima koje sam do sada realizirao sa svojim timom, kako radnim timom u gradskoj upravi, tako i političkim timom u SDP-u i koaliciji koju ova stranka predvodi. A građani Rijeke nisu slijepi i sve te realizacije nisu neopipljive.

Problemi koji pak nadilaze lokalnu nadležnost, poput visoke nezaposlenosti ili zakonskih rješenja koja odbijaju investitore, to sigurno nisu istaknute specifičnosti Rijeke nego nacionalne teme koje se bazično na nacionalnom nivou i trebaju rješavati.

Rijeka je jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj po mnogim pokazateljima, a to će biti i ubuduće, ma koliko se novinarka Tomičić trudila prikazati je trulom, učmalom ili stagnirajućom. Naime, Rijeka ima izbora i već niz godina bira biti uspješna.