Rijeka je u nedjelju još jednom odabrala grad otvoren i uključiv za sve. Naš, riječki način života, ponekad je teško razumjeti onima koji nas ne poznaju dobro.  Rijeka je prepoznala napredak i rast.

Potvrdila je svoju europsku otvorenost i širinu duha, dostojanstvo i spremnost na zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava, odabrala je suradnju i dijalog, socijalnu solidarnost.

Odabrala je nastaviti preobrazbu u suvremenu i konkurentnu europsku luku, u grad znanja i novih industrija – smjer koji je, kroz Strategiju razvoja, zacrtan suradnjom svih riječkih snaga od stručnjaka do građana svih profesija i uzrasta.

Rijeka je još jednom odabrala biti grad za sve.

Drage Riječanke i Riječani, poštovani sugrađani i sugrađanke, hvala vam što ste u nedjelju izašli na izbore i dali povjerenje Rijeci za sve. U sljedeće četiri godine, u tijeku kojih ćemo dopuniti i realizirati  sedmogodišnju Strategiju razvoja Rijeke, čeka nas puno posla.

Od strateških razvojnih projekata čija realizacija je izuzetno važna izdvojio bih izgradnju novog Zapadnog terminala na Zagrebačkoj obali i pozadinskih lučkih skladišta na Kukuljanovu, ceste D403 i dvotračne pruge od Škrljeva do Jurdana, uz nastavak razvoja tradicionalne brodograđevne industrije kroz 3. maj kojem su upravo potezi Grada Rijeke omogućili izlazak iz krize i današnje uspješno poslovanje. Vjerujem da će nacionalna politika uspjeti nadići stranačke podjele i, u vezi ovih projekata, uvažiti potencijal Rijeke u kontekstu razvoja cijele zemlje. Na tome ću i osobno nastaviti intenzivno raditi.

Kada 2020. Rijeka i službeno preuzme titulu Europske prijestolnice kulture, grad će se moći pohvaliti ne samo nizom novih objekata i obnovljenom industrijskom baštinom poput novog Muzeja grada, Dječje kuće, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Gradske knjižnice u kompleksu bivše tvornice Rikarda Benčića , već i oživljenom kulturnom scenom, koja će pored međunarodne prepoznatljivosti oživiti kulturni život i najšire kreativno obrazovanje svih dobnih skupina u gradu.

Rijeka je u proteklom periodu povukla 560 milijuna kuna iz EU fondova te osnovala prvu Urbanu aglomeraciju u Hrvatskoj za koju joj je odobreno 49 milijuna eura europskog novca. Sva dobivena sredstva obvezuju nas i pokreću čitav niz ozbiljnih promjena, uključujući toplinarstvo, javni prijevoz, kulturnu infrastrukturu i druge projekte koji će bitno podići razinu kvalitete života i mogućnosti zapošljavanja prije svega mladih u gradu, ali i okolici koja gravitira Rijeci kao svom prirodnom središtu.

Neki su me kritizirali da previše inzistiram na svjetonazoru jer, navodno, svjetonazor nema nikakve veze s lokalnom samoupravom. Smatram takvu tvrdnju apsurdnom iz više razloga. Upravo se na lokalnoj razini javna administracija ponajviše isprepliće sa svakodnevnim životom građana te na njega izravno i snažno utječe.  Naš se svjetonazor zrcali u mnogim specifičnostima riječke lokalne politike – od, primjerice, činjenice da smo prvi u Hrvatskoj uveli građanski odgoj u škole, preko širine i sveobuhvatnosti socijalnog programa koji štiti socijalna prava velikog broja građana, zalaganja za grad znanja i zdravi grad, sve do kvalitetne komunikacije s građanima, otvorenog upravljanja i titule najtransparentnijeg grada kojom se ponosimo. Sve su ove činjenice plod svjetonazora socijaldemokratske politike i snage koalicijskih stranaka koje okupljamo.

Naši su planovi daljnjeg razvoja mnogobrojni  i ambiciozni, ali i realni. Dapače, većina ih je već uspješno pokrenuta, ima zdrave financijske i organizacijske temelje ili temelje u zajednici. Kad je riječ o sasvim novim projektima, oni su prirodan i logičan nastavak i nadgradnja onoga što je već učinjeno.

Stoga još jednom, hvala na povjerenju!

Nastavljamo razvijati Rijeku u moderan, otvoren i uspješan europski grad.