Pitao me jedan novinar je li osvajanje titule Europske prijestolnice kulture najveći uspjeh koji sam postigao kao gradonačelnik Rijeke. Rekao sam da nije jer je u životu Rijeke u proteklih 16 godina bilo puno uspjeha. No, ovo je zasigurno jedan poseban trenutak jer osvajanje titule Europske prijestolnice kulture 2020. u sebi nosi veliki potencijal za naš grad.

Sad kad su se malo slegli dojmovi s proglašenja i dojmovi prvog razgovora u Ministarstvu kulture, drago mi je što ne jenjava pozitivna energija i entuzijazam. Dozu optimizma koja je ubrizgana Rijeci osjećam u komunikaciji s ljudima koje srećem, živo je prisutna među građanima. I to je dobar osjećaj.

Koraci na preoblikovanju vizije, kojom smo titulu osvojili, u stvarne planove za realizaciju već su počeli. Intenziviraju se sastanci, razgovaramo puno. Zasad u okviru uprave i tima koji je radio na kandidaturi, jer je nužno provesti neke osnovne administrativne stvari, ali vrlo brzo će se znatno šira javnost uključiti u ovaj projekt jer sadržaj europske prijestolnice kulture je sadržaj koji će stvarati mnogi građani Rijeke i mnogi izvan Rijeke.

Simbolika naslova „Luka različitosti“ postat će do 2020. godine vrlo opipljiva i vrlo vidljiva stvar.

Možda je bitno ponoviti da u ovom natjecanju gradovi nisu odmjeravali snage s obzirom na postojeće kulturne manifestacije, bogatu kulturnu prošlost ili znamenite kulturne objekte. Prijavne knjige sva četiri grada koji su bili ušli u drugi krug natjecanja sadržavale su viziju razvoja kroz iduće četiri godine na bazi kulture u najširem smislu riječi. Mi smo pokazali da tu viziju imamo. A komisija koja je kandidature gradova procjenjivala, utvrdila je da smo ozbiljni i vjerodostojni, i da imama kapaciteta realizirati zamišljeno.

Na kandidaturi Grada Rijeke za EPK radio je velik tim ljudi, a jednako tako u mnogim pripremnim radnjama sudjelovali su mnogobrojni građani, kulturne institucije, udruge i pojedinci. Ja ovih dana nisam samo ponosan zbog osvajanja ove prestižne titule, nego sam još i više ponosan zbog činjenice da Rijeka raspolaže velikim brojem ljudi koji su stručni, pametni i vrijedni, koji su bili spremni  ovoj prijavi i cjelokupnom zadatku pristupiti na apsolutno kvalitetan način koji je urodio plodom. A također, pokazali smo da znamo stvoriti široku mrežu suradnika i na taj način povezati Rijeku s gradovima diljem Europe. U procesu kandidature u Rijeku smo doveli vrsne strane stručnjake koji su nam bili desna ruka u pripremi projekta kandidature, koji su nas savjetovali u mnogočemu i kojima doista možemo biti zahvalni.

I zbog svega toga ovo nije samo pobjeda jednog grada u jednom natjecanju, već je osvajanje titule Europske prijestolnice kulture nagrada koju nije ponijela samo Rijeka nego i svi naši partneri, ne samo gradska uprava koja je administrativno vodila projekt, nego i svi građani Rijeke koji su sudjelovali u pripremi, koji će sudjelovati u realizaciji i koji će, u konačnici, ovaj projekt živjeti u godinama koje dolaze.

Odlukom da se Rijeka proglašava Europskom prijestolnicom kulture 2020., naš posao tek započinje, i naše putovanje je na samom početku.

Nedvosmislena poruka ministra kulture o tome da podržava ovaj projekt i da će nadležno ministarstvo, ali i druga ministarstva, financijski poduprijeti realizaciju naše vizije, djeluje vrlo ohrabrujuće. Na tom sastanku u ministarstvu vrlo jasno je stavljena na stol činjenica da se aktualni ministar i Rijeka svjetonazorski nalaze na dva pola, no istovremeno smo se jednako jasno složili da svjetonazorske rasprave nisu i neće biti sadržaj našeg razgovora o razvoju projekta Europske prijestolnice kulture. To je odgovaralo i ministru i meni i pročelniku Šararu i mislim da smo imali kvalitetan sastanak. Sastanak dobar za Rijeku.

Naravno da i dalje mislim da su kultura i umjetnost uvijek predstavljaju posljednje utočište slobodne misli i slobodnog djelovanja – i baš zato ih moramo  štitit u našoj Luci različitosti. Naša zajednica to treba, naša Rijeka to treba, baš kao i Hrvatska i Europa.

Naime, titula Europske prijestolnice kulture ne nosi sama po sebi vreću punu novca. Ta titula tek otvara mogućnost da „vreća puna novca“ bude dostupna Rijeci ukoliko Riječani (a pritom mislim i na administraciju i na sve građane, udruge i institucije) budu dovoljno mudri, ambiciozni i vrijedni da osmisle kako tijekom četiri nadolazeće godine Rijeku činiti ljepšim, modernijim, kvalitetnijim i boljim gradom.

To je sada zadatak svih nas. Gradska administracija će se potruditi da kreira strukturu, okvir, procese, hardware, ali najvrjednije što Rijeka ima oduvijek su ljudi, i zato će sadržaj ili software ove priče kreirati ljudi, građani, udruge i pojedinci.

Dobili smo veliku priliku i ne sumnjam da ćemo je znati iskoristiti.