Prije cirka mjesec dana, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora organizirale su predizborno sučeljavanje pet stranaka na temu informatičke tehnologije. To ne iznenađuje, jer su poslovnjaci, kao i cijela napredna Europa svjesni uloge informatičke tehnologije u razvoju društva, ekonomije, obrazovanja…

Ono što me međutim iznenadilo (ili možda ipak nije?) je stav HDZ-ovih predstavnika koji su izjavili kako e-usluge Hrvatskoj nisu potrebne jer ih ljudi neće?! Jer „naši ljudi“ navodno više vole živi kontakt. Svakako, svi volimo popiti skupa kavu, skoknuti zajedno na marendu, na ćakulu ili na utakmicu. Ali siguran sam da ne volimo svi duge redove na šalterima, hladno lice birokracije i njenu dosadašnju sporost. Pa zašto bismo nepotrebno išli u grad, gubili se po kafkijanskim hodnicima, čekali u redovima kad sve to možemo zaobići i s nekoliko klikova riješiti naš problem, zahtjev ili nešto slično?

Zanemarujući nazadne glasove koji nas guraju u provincijalizam, indiferenciju i netransparentnost, Rijeka je u posljednjih par godina napravila mnoge ozbiljne korake na primjeni informatičke tehnologije u svakodnevnom životu građana i grada.Ne odustajući od socijalne politike po kojoj je naš grad poznat, uz pomoć europskih fondova trenutno radimo na informatičkom obrazovanju onih socijalno ugroženih skupina kojima je nova tehnologija iz generacijskih, financijskih ili drugih razloga nedostupna, a prijeko potrebna. Riječkim umirovljenicima omogućeno je da se besplatno informatički školuju, što je prilika koju su oni objeručke prihvatili. Grad Rijeka upravo radi na temeljitoj preorijentaciji svoje prisutnosti na webu, što se prvenstveno odnosi na dostupnost usluga koje grad pruža, kao i bolju i bržu komunikaciju građana s gradskom upravom po svim pitanjima koja zanimaju građane. Primjerice, od veljače 2009. Riječani mogu na webu pratiti u kojoj se fazi obrade nalazi njihov predmet iz područja prostornog uređenja i gradnje, kao što je građevinska dozvola, a na srodan se način planira i razvoj mnogih drugih e-usluga za građane. Na taj se način Rijeka kreće u smjeru europskih gradova i država koji su si postavili cilj da u dogledno vrijeme 50% svojih usluga učine dostupnima na Internetu.

Na toj liniji, već neko vrijeme radimo i na pokretanju e-konzultacija. I sada je prva riječka e-konzultacija pred vama – dostupna klikom (u gornjem izborniku) na naslov “e-konzultacije”.

Netko će se upitati: zar nije to tek dobra stara javna rasprava u novome ruhu? Jest, ali samo dijelom. Elektronske konzultacije u sebi sadrže elemente javne rasprave: građani raspravljaju, komentiraju i izjašnjavaju se o nekoj temi koja je od značaja za gradski život, a to čine na osnovu podastrijetih dokumenata i činjenica. Ono što, međutim, razlikuje e-konzultacije od obične javne rasprave je prvenstveno njihova fantastična dostupnost, preglednost i transparentnost. Za početak, u njima zaista, i bez ikakvog troška, iz udobnosti svog doma, mogu sudjelovati ama baš svi građani. Nadalje, prilikom rasprave o nekoj temi, sudionicima je na licu mjesta dostupna sva potrebna dokumentacija, sve relevantne činjenice, uvid u dobre i loše strane problematike, a vidljivi su im i komentari njihovih sugrađana i gradskih djelatnika na dotičnu temu.Odgovarajući na anketna pitanja unutar e-konzultacije, sudionici se direktno uključuju u proces odlučivanja. Naime, odluka o raspravljanoj temi donosi se na osnovu statistike koja se dobiva obradom odgovora građana, nakon što se e-konzultacija zaključi. Svaka dva mjeseca, ili prema potrebi češće, otvarat će se nova e-konzultacija, a rezultati onih već dovršenih dostupni su svima putem online arhive. Nije više potrebno kopati po skladištima, spremištima i dokumentima s urudžbenim brojevima…

Ukratko, e-konzultacije su alat direktne demokracije. Na vama je da ga upotrijebite. Stoga vas, drage Riječanke i Riječani, pozivam da od sada pa nadalje redovno sudjelujete u e-konzultacijama i uključite se u rasprave o svim gradskim temama koje vas se tiču i koje vas zanimaju.

 

Tekst: V.Obersnel